Mogelijk gemaakt door Blogger.

Kids: daguitstap-tip naar Kortrijk - Play!


De grote vakantie is gestart, voor sommige mensen betekent dat 'wat kunnen we vandaag nu weer doen?', dus ik heb een leuke tip voor jullie. Namelijk een leuke uitstap samen met kindjes (maar kan evengoed ook zonder), naar het Stadsparcours voor actuele kunst in Kortrijk, Play.
Een soort stadsfestival, met kunstwerken waar ook mee gespeeld mag worden, denk aan rollen van een grasmat, een confetti-kamer of zelfs springen uit de Broeltoren.

Play brengt 40 kunstenaars uit 18 verschillende landen naar Kortrijk, die zorgen voor maar liefst 60 kunstwerken gratis te bezoeken op 16 binnen- en buitenlocaties. De binnenlocaties zijn open van 13u tot 17u.
Alles ligt redelijk op wandelafstand van elkaar, je kan in principe alles doen op 1 dag, maar wij hebben toch een selectie gemaakt, zodat het zeker niet te gehaast moest gebeuren. Je kan bepaalde routes volgen, maar ook gewoon zelf je favorieten opzoeken en op pad gaan.

Samen met een vriendin en onze kindjes (3 jongens van 3, 7 en 10 jaar) deden we deze superleuke stadswandeling! We startten onze toer aan Kortrijk 1302 (je hebt daar een ondergrondse parking dichtbij, dus ideaal om onze auto daar te zetten, en Kortrijk en Play te ontdekken). Bij de kunstwerken daar binnen zijn we niet zo heel lang blijven bij stilstaan, Les Bikes de Bois Rond vond ik wel heel tof om te zien.

Van daaruit gingen we naar de Teram Garden, in het Boerenhol. Er liggen stenen en boomstammen. De bedoeling is dat het een soort hindernissenparcours vormt, zodat je van steen tot steen gaan gaan springen, en ook tussen de stenen en boomstammen kan gaan zitten.

We stapten verder tot aan de Grote Markt, waar we heel erg naar uitkeken, want er staat een heel groot bed. Een luchtkussen eigenlijk, in de vorm van een bed, dus daar mag je echt eens op het bed gaan springen. Het is ook geïnspireerd op het plezier van een kind dat op het bed van zijn ouders op en neer springt, en het verwijst tegelijk ook naar de textielgeschiedenis van Kortrijk. Superleuk!!

Van al dat springen hadden we natuurlijk honger gekregen. We deden nog een kleine wandeling tot aan het Texture museum, waar we lekker konden eten bij Damast. Het weer was prachtig, dus we konden buiten zitten op het grote terras onder de parasol, heel gezellig en tof voor de kindjes.
Na de lunch gingen we even binnen in het Texture museum, in de inkom vond je het kunstwerk van Peter Friedl, dierenpakken die uitgestald lagen, zoals een leeuw, gorilla, krokodil, ... Jammer genoeg was dit enkel om naar te kijken, en mocht er niet mee gespeeld worden.

Daarna wandelden we terug richting centrum, langs de reepkaai. Op de tip van het Buda Eiland stond een grashelling, waar je mag gaan afrollen of -lopen!! Hoe leuk is dat, en in zo een toffe setting, rondom water.

We gingen verder langs het water tot aan de Broelkaai, daar kwam je als eerste de modified social bench tegen. Ze zijn gebaseerd op park- en tuinbanken maar de vorm werd aangepast waardoor het zitten een bewust fysiek proces wordt. Zo wordt deze locatie een sociale activiteit en zou het de dialoog stimuleren tussen de gebruikers en de voorbijgangers. Het was inderdaad heel erg lastig om zomaar gewoon te zitten op deze bank!

Aan de Broelkaai waren we natuurlijk ook dichtbij de Broeltoren, waar we ook heel erg naar uitkeken. Dankzij het kunstwerk Manifest Destiny kon je uit de Broeltoren springen op een zachte schuimmatras.
In een kamer in de toren zelf, vond het Work No. 262 / Half the Air in Given Space, namelijk een kamer vol groene ballonnen waardoor je je een weg moest banen. Deze twee waren echt toppers en superleuk om te doen!

Aan de overkant van het water, bij de Verlaagde Leieboorden, vond je Prototype VIPAG (Voluntary Individual Public Automatic Prison). Een metalen gevangeniscel, waarbij je je voor één euro publiekelijk en vrijwillig kan laten opsluiten, en dat gedurende vijf minuten. Dat hebben we toch aan ons voorbij laten gaan, al wouden de kindjes dat toch heel graag doen!

Save the best for last! Waar we vooral naar uitkeken, was toch wel de confetti-kamer! En dat deden we als laatste. Was gelegen in Academie Kortrijk (op de houtmarkt, waar we gestart waren, dus ook dichtbij de parking). Voor het kunstwerk I am prepared for you, heeft de kunstenaar maar liefst 150 kilo confetti verspreidt over de vloer, zoveel woog hij namelijk precies toen hij de installatie in 2003 voor het eerst creëerde. Je kan ermee gooien, schop ze in het rond, ga er in liggen en SPEEL ermee!
Echt super, superleuk!! De confetti overal moet je er natuurlijk bijnemen, maar was het meer dan waard!

Dan was het tijd om terug naar huis te keren, we hadden een superleuke tijd, echt een aanrader. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik echt in Kortrijk kwam, wat een gezellige stad met zoveel toffe pleintjes en leuke plekjes om iets te eten of drinken. Ik kom zeker nog eens terug!
In het naar huis rijden, stopten we toch nog eens voor een laatste kunstwerk, die wat uit het centrum lag, namelijk op Kortrijk Weide. Daar vond je Soccer Pitch, een voetbalveld, maar met heuvels op het veld. Jammer genoeg moet je zelf een bal meebrengen, wat wij dus niet gedaan hadden, al waren er een paar kinderen aan het spelen, dus konden de kindjes toch even meedoen.

Als afsluiter nog een laatste quote: "We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing." - George Bernard Shaw

Play Kortrijk
23/06 - 11/11/2018
Meer info op de website van Play