Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: 5 tips wat te doen in de Provence


De grote vakantie zit er al voor de helft op, wat vliegt de tijd! Wij gingen al een weekje naar de Provence, in het Zuiden van Frankrijk, waar het supergezellig vertoeven was.
Vandaag deel ik met jullie vijf tips van wat jullie zeker moeten doen als jullie daar in de buurt op vakantie zijn! Hebben jullie zelf nog meer ideetjes, laat ze zeker achter bij de comments, want wij zijn zeker van plan nog eens terug te keren!

1. Gorges du Verdon - Lac de Sainte-Croix
Toch wel de topper tijdens onze vakantie, was een boottochtje op het meer Lac de Sainte-Croix, waarbij je in de Gorges du Verdon, de op één na grootste kloof in Europa, vaart. Prachtig blauw water en een geweldige omgeving!

Vorig jaar hebben wij de Gorges du Verdon met de auto afgereden, waarbij je tal van mooie uitzichtpunten hebt van bovenaf naar de kloof en het prachtige water. Maar het boottochtje vond ik nog indrukwekkender.
Je rijdt naar de grote brug in Aiguines, en daar kan je op verschillende plaatsen bootjes huren. Wij gingen voor een elektrisch boot (tip: wij huurden hem voor 2u, want voor 1u mochten we enkel op het meer varen en niet de kloof in).

2. Lavendel- en zonnebloemvelden
De streek van de Provence is gekend voor zijn geuren en kleuren van heel wat bloemen. De bekendste zijn toch wel de aromatische lavendelvelden, maar daarnaast ook prachtige zonnebloemvelden. Geweldig om langs te rijden, maar ook om eens een stop te maken, want deze vragen toch gewoon voor een photoshoot!

Opletten, de lavendel bloeit van half juni tot eind juli, op sommige plekken tot half augustus, afhankelijk van gebied en het moment van de oogst. De mooiste velden vonden wij in het dorpje Valensole (bedankt Instagram), in de buurt van Manosque en Gorges du Verdon, waar de grootste lavendelvelden van de Provence liggen.
Nog aanraders zijn Gordes, Luberon en Sault (daar bloeien ze laat, tot half augustus)!

3. Le Sentier des Ocres - Roussillon
De voormalige okermijn van Roussillon doet de dag van vandaag dienst als 'Le Sentier des Ocres' ofwel het okerpad. Een prachtig natuurgebied met mooie oker-kliffen in verschillende kleuren.
Op een aangelegd pad, kan je een mooie wandeling maken (je kan kiezen voor een korte route van ongeveer 30min, en een langere route van 50min). Wij kozen de lange route, waarbij je gewoon iets langer door het bos wandelt. Alles staat duidelijk aangegeven, je volgt gewoon het pad.

Je betaalt slechts €2.5/pp (en gratis voor kinderen onder de 10j, let wel, met buggy niet toegankelijk), en is echt wel een bezoekje waard! Je hebt niet echt speciaal schoeisel nodig, weet gewoon dat het vuil wordt, dus haal niet je mooiste of witste schoenen boven. Slippers of sandalen lukken zeker ook!
Tip: ga in de voormiddag, want het kan er best warm worden!

4. Franse marktjes
Frankrijk staat bekend voor zijn gezellige en vele marktjes. In elk dorpje is er wekelijks of zelfs dagelijks een markt te vinden. Een traditie als je naar de Provence gaat, dat je toch eens langs de vele marktkraampjes moet wandelen, en shoppen natuurlijk!
Heerlijke geuren, en prachtige kleuren, van bloemen, kruiden, fruit en groenten. Proevertjes, streekproducten, maar gewoon ook een heel gezellige sfeer.

Wij zaten vlakbij Forcalquier waar wekelijks op maandag een grote Provençaalse markt plaatsvind. Aix-en-Provence zou een heel mooie markt hebben op zaterdag, maar wij kwamen toe en vertrokken ook terug op zaterdag, dus die hebben we niet kunnen doen.

5. Kuieren in gezellige dorpjes
Naast markten, vind je in de Provence ook tal van gezellige historische dorpjes waar het zo leuk is om te wandelen. Wij zaten dus naast Forcalquier, niet echt bekend maar echt supergezellig. Vlagjes kleurden de smalle, gezellige straatjes. Pleintjes met fonteinen, en heel wat toffe winkeltjes en restaurants zorgden voor heel wat extra sfeer, en ook in het oude stadsgedeelte is het de moeite om eens rond te lopen.

We bezochten ook het dorpje Moustiers-Sainte-Marie na ons bezoek aan de Gorges du Verdon, want ligt daar dichtbij. Het is er supergezellig (maar wel druk) en hoe hoger je wandelt, hoe mooier het panoramisch uitzicht! Het meest opvallende is de kloof die zicht uitstrekt boven het dorp, waar aan een ketting een ijzeren ster boven hangt (Deze is volgens de legende opgehangen door een kruisvaarder die in gevangenschap tijdens zijn tocht naar het Heilige land beloofde deze op te hangen als hij zijn dorp weer terug zou zien).
Tip: als je er bent, ga zeker eens langs Les Delices d'Italie, voor een superlekker ijsje in de vorm van een roos! Ik ging voor de smaak mango en lavendel, superlekker en verfrissend! En vergeet geen kus te geven op de 'Place des Bisous' (recht tegenover het ijssalon).

Zo, dit waren mijn tips voor jullie opgesomd van tijdens onze vakantie deze zomer! Hopelijk hebben jullie er iets aan als jullie naar de Provence zouden gaan (deze zomer misschien nog, of volgend jaar).
Vorig jaar deden wij zelf meer de kuststreek van de Provence, de Côte d'Azur, waarbij de bekendste badsteden een bezoekje brachten, zoals Cannes, Nice, Menton, maar ook Monaco (lees hier mijn tips 'wat te doen in Monaco' nog eens na) en mijn favoriet Eze (verslagje van ons bezoek aan Eze kan je hier terugvinden).

Hebben jullie zelf nog leuke tips?