Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: Wat te doen in New Mexico, USA


Tijdens onze laatste reis naar de Verenigde Staten, bezochten wij voor het eerst de staat New Mexico. Deze is gelegen tussen de staten Arizona en Texas, en onder Colorado, en grenst ook aan het land Mexico. We kwamen van San Diego, gelegen in California, dus hebben volledig Arizona doorkruist om naar New Mexico te gaan. Vonden we zeker de moeite waard, want we hebben er enkele mooie plekken bezocht. Ik zet graag op een rijtje wat je zeker moet doen tijdens een eerste bezoek aan New Mexico!

De staat New Mexico is een van de meest zuidelijke staten van de VS, en is de op vier na grootste staat. Doordat deze grenst aan Mexico, is de staat tweetalig, Engels en Spaans. Je vindt er ook heel wat Engelse, Spaanse/Mexicaanse en Indiaanse invloeden terug, en daarnaast heeft New Mexico ook een van 's werelds meest diverse landschappen, met prachtige natuurgebieden en nationale parken, maar ook tal van geweldige steden.


Er zijn twee nationale parken, namelijk Carlsbad Caverns National Park en White Sands National Park, en heel wat national monuments, zoals Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument die ik ook heel graag had bezocht. Wij waren natuurlijk op roadtrip, met vertrek en eindpunt Los Angeles, en bleven maar enkele dagen in New Mexico, dus moesten er uiteraard keuzes gemaakt worden. Wij kozen voor een van de mooiste en uniekste landschappen van New Mexico en gingen voor White Sands, mijn eerste tip wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan New Mexico!

  • White Sands National Park

De naam doet misschien anders vermoeden, maar White Sands National Park is geen woestijn van zand, maar van witte, glimmende gipskristallen. Het is het grootste duinenveld ter wereld gevormd uit gipszand, met een totale oppervlakte van 710km²!

Het is er zo uniek, dat het echt een must-do is! Het is ook echt onmogelijk om het landschap goed vast te leggen op foto, het uitzicht in het echt zien is echt magisch! Het kan er overdag wel heet worden, dus je kiest best voor een bezoek in de voormiddag of tegen zonsondergang. Het park gaat elke open om 7u en sluit afhankelijk van het seizoen tussen 18u en 21u. Wij bezochten het park in de voormiddag, het was al na de middag toen we er vertrokken en dan best al warm.


Je betaalt bij het binnenrijden per voertuig, dit kost $25 maar je ticket is wel 7 dagen geldig. Uiteraard hebben wij het bij 1 bezoekje gehouden, al wou ik graag nog eens langsgaan tijdens zonsondergang, maar hebben we geen tijd meer voor gehad.

Het park heeft vier verschillende, officiële wandelroutes die je kan volgen, maar je kan ook zelf kiezen waar je de duinen ingaat en hoever je wandelt. Hou wel in het achterhoofd dat het er makkelijk is om de weg kwijt te geraken, én je hebt ook helemaal geen verbinding met je telefoon, dus hou zeker enkele punten in de gaten om de weg terug te vinden naar waar je gestart bent. Ook belangrijk, breng zeker water, zonnecrème en een zonnebril mee, zonder is echt niet te doen! 


Nog leuk om te doen, naast wandelen, is sandboarden! Je kan in de giftshop een zandslee kopen, maar dan loop je daar wel mee rond natuurlijk voor de rest van je reis. Tip: wij logeerden in het Classic Desert Aire Hotel, op een kwartietje rijden van de ingang van White Sands, waar we gratis sleeën konden huren! Was echt een geweldige ervaring, al was het telkens terug naar boven lopen toch vermoeiender dan gedacht!


  • McGinn's Pistachioland

Als jullie me volgen op Instagram, dan weten jullie misschien dat ik echt fan ben van superleuke, unieke plekjes om eens een tussenstop, én foto's, te maken, en ook hier vond ik er een geweldige! Oké, je gaat voor deze locatie niet speciaal naar New Mexico rijden uiteraard, maar dit was gelegen op 13 minuten van ons hotel en op 25 minuten van White Sands National Park (en gelegen op de weg naar onze volgende stop), dus echt wel een tussenstop waard, McGinn's Pistachioland!!


Het is een Pistachebomen-ranch, met de grootste pistachenoot ter wereld (geen echte uiteraard). Je kan de 'boerderij' ook bezoeken, maar wij stopten er voor verse pistache-ijsjes en brachten een bezoekje aan de shop! De perfecte tussenstop na onze ochtendwandeling in White Sands! Van daaruit vertrokken we naar het stadje Roswell, wat ongeveer een tweetal uurtjes rijden was.


  • Roswell

De stad Roswell is een klein stadje, maar wel internationaal bekend vanwege het zogenaamde Roswellincident in 1947, waarbij er een buitenaards ruimteschip zou zijn neergestort! De hele stad draait daar natuurlijk om, je ziet op elke hoek wel een alien of UFO verschijnen, en eind jaren '90 bestond er ook een tv-serie rond. De Roswell Welcome Sign's staan trouwens aan elke kant waar je de stad ook binnenrijdt, superleuk ook om eens te stoppen voor een foto.


Het is sowieso leuk om eens te bezoeken, of je nu in aliens gelooft of niet. Er zijn verschillende museums, zo is er het Roswell Museum & Art Centrum, een kunstmuseum die je ook meeneemt in de geschiedenis van Roswell en het Amerikaanse Zuidwesten. 

Wij gingen natuurlijk helemaal mee in thema, en bezochten het International UFO Museum & Research Center. Het museum gaat volledig in op het mysterie rond de vondst van de UFO in 1947. In dit museum vind je een uitgebreide collectie krantenknipsels, foto's en zelfs aarde van de locatie waar de UFO werd gevonden. Naast het beroemde Roswell-incident worden hier ook verhalen tentoongesteld over graancirkels en buitenaardse ontvoeringen die op andere plekken ter wereld hebben plaatsgevonden, zelf eentje uit België (The Belgian UFO Wave). Leuk om eens te doen, maar heeft mijn kijk erop nu niet echt veranderd!


Het leukste aan het stadje Roswell, vond ik gewoon de sfeer die er hangt, het is er leuk om eens rond te toeren. Je komt overal leuke street art tegen, ook de fastfood-ketens zien er nergens ter wereld zo uit. Zo is de Mc Donalds een ruimteschip, en bij Dunkin Donuts staat er een grote alien buiten!


  • Albuquerque

Nog een must-see stad is Albuquerque, gelegen aan de oevers van de Rio Grande rivier, en is de grootste stad van New Mexico. Deze stad herbergt een historisch centrum met prachtige architectuur, diverse restaurants, boeiende musea en winkels. Voor cultuurliefhebbers, fijnproevers en avonturiers is het een ideale bestemming. Bovendien doorkruist de beroemde Route 66 het hart van Albuquerque, die oorspronkelijk van noord naar zuid liep maar werd in 1937 omgeleid van oost naar west, waardoor Albuquerque de enige plaats in het land is waar Route 66 zichzelf kruist!


Ik merkte pas tijdens ons bezoek (en via heel wat berichtjes die ik kreeg op Instagram), dat de stad bekend is door de serie Breaking Bad, haha, maar wij hebben die serie nooit bekeken dus wisten we helemaal niet. Wij zijn best Route 66-fans, dus stond de stad daarom voor ons op het lijstje!

Je vindt heel wat neon signs en oude decoratie die je helemaal meenemen naar de tijd van de Route 66. Zo rijdt je onder een vrijstaande brug met een groot Neon 66 sign, over de vier rijstroken van West Central Avenue, als je de stad binnenrijdt. Lijkt me ook prachtig om 's avonds te zien wanneer het oplicht, maar zo toch ook al geweldig om te zien. (adres: near 6411 Central Ave).


Ook het kunstwerk 'Chevy on a stick' is een leuke om eens een pitstop te houden als je met car-lovers op pad bent. (adres: San Mateo Blvd SE and Gibson Blvd SE). Maar er zijn er nog heel wat, gewoon al eens door Downtown Albuquerque rijden, en je waant je al helemaal in een ander tijdperk.

Wij gingen ook lunchen in de Route 66 diner, die origineel gebouwd was als een Philip's tankstation, Sam Sixty Six Service, in 1946. Deze werd omgebouwd tot een diner in 1987, maar het grootste deel van het gebouw en de stijl werd behouden. Je vindt er de Amerikaanse klassiekers van een diner, namelijk hamburgers, frietjes en milkshakes!


Bezoek zeker ook eens Old Town Albuquerque, een sfeervol plein met heel wat gezellige Mexicaanse restaurants en kleine ambachtelijke winkeltjes!

  • Santa Fe

De laatste stad die we bezochten, en waar we ook bleven overnachten, is Santa Fe, de hoofdstad van New Mexico. De stad dateert uit het jaar 1610, is de oudste Europese nederzetting ten westen van de Mississippi River en daarmee de oudste hoofdstad van Noord-Amerika. 


Ook hier is Old Town Santa Fe een bezoekje waard, met heel wat prachtige huizen en art galleries. Ga hierbij zeker eens langs Canyon Road, een heel gezellige omgeving met meer dan 100 kunstgalerijen, restaurants en winkeltjes.

Skip ook zeker Santa Fe Plaza en Downtown niet, echt geweldig om er gewoon eens rond te wandelen en de sfeer op te snuiven. Naast restaurants, winkels en museums, zoals het New Mexico Museum of Art, vind je er ook San Miguel Chapel, de oudste kerk in de VS. Ook de The Palace of the Governors is prachtig om te zien.


Iets verder weg van het centrum van Santa Fe, gelegen in Embudo (iets minder dan een uurtje rijden van SF), bezochten wij ook het Embudo Classical Gas Museum. Het is een gratis museum met vintage bezinepompen, neon signs en zoveel meer!


  • Four Corners 

Onze laatste stop in New Mexico, maar eigenlijk ook Utah, Arizona en Colorado, bezochten we Four Corners Monument Navajo Tribal Park, het vierstatenpunt waar deze vier staten samenkomen. Oké, ik had op voorhand gelezen dat het niet heel spectaculair is en je moet betalen om binnen te mogen, dus misschien niet zijn geld echt waard. Maar we waren dan zo dichtbij én het is het enige punt in de VS waar vier staten samenkomen, dus vond het te jammer om te skippen.


Rond het monument verkopen lokale Navajo- en Ute-indianen souvenirs en voedsel, maar wij waren er op een feestdag, Pasen, en dus waren er maar een paar kraampjes bemand. Je betaalt hier $8 per persoon, en het park opent om 8u en sluit, afhankelijk van het seizoen, tussen 16u45 en 18u45.

Van hieruit reden wij een klein stukje in Colorado en dan ging onze trip verder in Utah voor enkele dagen, dus dit was het einde van onze avonturen in New Mexico! Een lange tocht, maar toch zo blij dat we er geweest zijn!


  • Tips voor rondreizen

Roadtrippen door de Verenigde Staten kan op verschillende manieren, namelijk met een auto of met een camper. Reizen met een camper is op zich best populair en waarschijnlijk heel erg tof, maar vereist wel een hele goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk om vooraf een kampeerplek te reserveren, bv. in National Parks, of kan het enkel via een inschrijving online slecht enkel op bepaalde dagen.

Hoewel we er ook al aan gedacht hebben om eens een camper te huren, kiezen wij toch altijd voor een huurauto (dit was voor ons al de vijfde roadtrip in de USA dus we hebben wel al wat ervaring). Huurauto's vind je in verschillende klassen, wij kiezen altijd voor een mid-size SUV omdat je vaak toch in verschillende landschappen komt, en die is ook iets ruimer om al onze bagage in mee te nemen.


Waarop letten bij een huurauto:

  1. Verborgen kosten. Goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars bijbetalen, dus hou daar zeker rekening mee bij het boeken van een huurauto.
  2. Check de aansprakelijkheidsverzekering. Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  3. Wij kiezen jaarlijks voor Sunny Cars: alle voordelen zitten in de standaardprijs inbegrepen, zoals ongelimiteerde km's, schadeverzekering, diefstalverzekering, ... en dus zijn er zeker geen verborgen kosten meer wanneer je de auto gaat ophalen of terugbrengen. 
  4. Sunny Cars is een Nederlandse organisatie, met een Nederlands noodnummer dat 24/7 bereikbaar is, en voorziet gratis busvervoer van en naar de luchthaven. Echt een aanrader!

Welke is jouw favoriete tip? Zijn jullie al in New Mexico geweest?