Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: vijf dingen die kinderen leren als ze reizen


Ik denk dat we het er wel allemaal over eens zijn dat reizen je leven verrijkt. Ook naar kinderen toe, ze leren zoveel op reis. Dingen die ze op school niet kunnen leren, of zelf dingen waar ze het op school over hebben ook eens in het echt zien! Dat gaat zowel over de geschiedenis, de natuur als talen en diversiteit, en zoveel meer.
Mijn zoontje leerde onlangs over de zeespiegel, waar als voorbeeld in zijn boek een foto stond van Badwater Bassin in Death Valley. Wij zijn daar dit jaar echt geweest. Hij wist ook nog dat er in de hoogte een bordje te zien was waar de zeespiegel is, dus hij kon hem helemaal voorstellen wat er precies mee bedoeld werd.
Als je er echt eens bij stilstaat, dan besef je pas wat kinderen allemaal leren als ze reizen.

Zo worden kinderen op reis vaak geconfronteerd met zelfstandigheid. Niet zozeer omdat ze dingen echt alleen moeten doen, maar ze zien wel hoe hun ouders inchecken op de luchthaven of een hotel, hoe je dingen regelt zoals vervoer of uitstappen, en zoveel meer. Of als er eens iets fout loopt, dat er naar oplossingen moet gezocht worden. Dit gaat hen later helpen om zelfstandiger en ondernemend te zijn.


Wij proberen op reis ook altijd wel eens de natuur in te trekken. Belangrijk voor kinderen daarbij is ook dat ze de natuur beter leren kennen, en daarbij ook respect voor de natuur. Vaak zien ze andere dingen dan in hun eigen leefomgeving en leren ze dat we bv. niet alles mogen aanraken, en dat we er zorg voor moeten dragen. Zo raapten wij deze zomer aan de Zuid-Franse kust heel wat vuilnis op het strand en uit de zee. Zo jammer dat zoveel mensen daar niet naar omkijken, maar toch ook trots dat mijn zoontje daar ondertussen oog voor heeft.
Maar daarnaast ook onder de indruk zijn van de natuur, voor mij is dat soms al een wauw-moment, voor kinderen is dat volgens mij nog zoveel meer omdat ze kleiner zijn.


Diversiteit en talen, zo belangrijk in ons dagelijks leven en voor de toekomst. Mijn zoontje spreekt al heel vlot Engels en heeft ook geen schrik om zich in het Engels uit te drukken tegen mensen die hij niet kent en de taal als moedertaal hebben. En spreken ze een andere taal die hij niet zo goed kan, toch gaat hij proberen om zich verstaanbaar te maken.
Maar hij weet daardoor ook gewoon dat er in de wereld verschillende talen worden gesproken, dat er verschillende huidskleuren zijn en ook dat bv. de voeding heel anders kan zijn. Hij vindt dat heel gewoon en gaat daar ook nooit een onderscheid in maken.


Maar ook de cultuur kan heel verschillend zijn op reis, andere gewoontes en overtuigingen, het hoort er gewoon bij. Maar ook echt iets bijleren, dingen in het echt zien waar ze op school over kunnen leren, dingen uit de geschiedenis, een museumbezoek, ... We proberen het wel altijd leuk te houden, en iets uit te zoeken waar hij interesse in heeft of kan hebben, maar ik vind het altijd zo fijn om te weten dat hij toch iets heeft bijgeleerd en dat onthoud!


Daarnaast is op reis gaan met je gezin zo leuk, echt eens tijd met elkaar doorbrengen. Gezellig samen eten, tijd hebben om te praten of eens een spelletje te spelen. Gewoon eens weg uit de dagelijkse sleur, dat is ook heel belangrijk! En beseffen dat de wereld zoveel moois te bieden heeft!!


Hoe denken jullie daar over?