Mogelijk gemaakt door Blogger.

9 tips om je lokale handelaar nu te steunen!


De hele wereld is in de ban van het Coronavirus, Covid-19, en ook in België worden er eindelijk maatregelen genomen in de hoop dit snel en met zo min mogelijk slachtoffers te doorstaan.
Een shout-out trouwens naar al het zorgpersoneel, die keihard moet werken en daarbij ook sneller in contact kan komen met het virus, ze doen het toch maar, bedankt!!
Maar ook een shout-out naar de lokale handelaars, die door de genomen maatregelen echt een grote impact ondervinden. Restaurants en cafés in België moeten de komende weken hun deuren sluiten, ook de winkels (met uitzondering van de (dieren)voedingswinkels en apothekers) moeten in het weekend sluiten.
Ik wil hier toch even wat aandacht voor vragen, om deze mensen te steunen en daarbij enkele tips mee te geven van hoe we er samen voor kunnen zorgen dat ze het hoofd boven water kunnen houden!

Ik woon zelf op het platteland en werk in de stad Gent, en merk in beide gevallen dat de lokale handelaars echt belangrijk zijn in de beleving van een stad of gezelligheid van een dorp. Denk maar aan dat ene restaurant in het dorp waar je maar al te graag langsgaat op een gezellige vrijdagavond, of de lokale bloemenwinkel om de hoek.
Maar ook in een stad zorgen de lokale handelaars er voor dat de beleving uniek wordt als je deze bezoekt. De persoonlijke ontvangst, het unieke aanbod, de gezellige winkeltjes, lekker eten met lokale producten, ... Het zou jammer zijn mocht dit allemaal wegvallen.

Enkele tips op een rijtje, het hoeft niet altijd veel of ingewikkeld te zijn, of geld te kosten!!

1. Blijf kopen bij lokale handelaars

In de week zijn de winkels uiteraard nog gewoon open, maar ook iedereen biedt zijn producten, nu nog meer dan anders, online aan! De meeste lokale shops delen hun aanbod gewoon op hun sociale media kanalen, stuur een berichtje als je iets leuks ziet, ze verzenden het graag!
Velen bieden ook iets extra aan, zoals privé-shopping, latere openingsuren, gratis verzending, ...

2. Ga afhalen in de horeca


Ook al mogen restaurants niet meer openen, de meesten bieden hun gerechten aan voor afhaling of met levering! Je hoeft dus je favoriete menu niet te missen de komende weken. Of je favoriete taartje, veel koffiehuizen gaan even als 'winkel' aan de slag, je kan er dus alles nog gaan kopen, maar niet meer daar opeten! En ook aan alle hamsteraars, als je het beu wordt om enkel rijst en pasta te eten, dit is dé oplossing!!
Tip: de website Gault&Millau heeft een pagina ontwikkeld met een overzicht van alle restaurants die afhaalmaaltijden voorzien, Chef's Take Away.

3. Koop een waardebon

Koop cadeaubonnen bij je lievelingswinkels of favoriete restaurants die je later kan spenderen, zowel voor jezelf als om cadeau te geven.

4. Reserveer alvast je volgend restaurantbezoek

Van het moment dat de maatregelen wat minder worden, reserveer en boek de agenda's van de restaurants vol (hello, weekly brunches), of slaap eens in een hotel in je eigen stad, leukste staycation ever, en je kan altijd nieuwe dingen ontdekken waar je als inwoner vaak gewoon voorbijloopt.

5. Steun de culturele sector (muzikanten, theater, ...)

Vraag je geld voor tickets niet terug of doneer het aan de band of vereniging, koop nu al kaartjes voor een latere show of koop hun muziek (online of bv. een cd).

6. Schrijf een review

Als iedereen een review schrijft bij elk restaurant in zijn buurt waar hij al is gaan eten, zorgt dat niet alleen voor een morele boost voor de handelaars, het geeft nadien ook meer informatie en tips voor nieuwe bezoekers.


7. Like, comment en deel hun sociale media posts

Of het nu je favoriete gerecht is, het nieuwe menu, leukste outfit, de schattigste knuffel of gewoon een shout out, interactie met sociale media berichten van uw lokale handelaar of locatie, kan hun engagement en hun publiek verbreden!

8. Blijf zelf foto's delen van je vorige bezoekjes

Ging je onlangs naar je favoriete restaurant of kocht je iets leuks in één van de lokale winkeltjes in je buurt, en ben je de foto vergeten plaatsen? Post het nu en tag de handelaars erin!

Madam Bakster Gent

9. Ga creatief om met het feit dat je thuis zit

Kan je bv. makkelijk thuis blijven werken, dan heb je je auto niet nodig en is het het ideale moment om deze eens binnen te steken bij de kleine garage in de straat voor een onderhoud, de bluts of kras die er al maanden in zit eens te laten uithalen, ...
Of maak een lijst met de komende verjaardagen die er zitten aan te komen, bekijk het aanbod van de lokale handelaars en sla alvast alle cadeautjes in!!

Zo, hopelijk helpen deze tips om alle lokale handelaars in België te steunen! Deel zeker dit artikel, of als je zelf meer tips hebt, zet ze hieronder in de comments!!