Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: uitstap naar Musée La Piscine in Roubaix


Wij proberen in het weekend altijd op zoek te gaan naar een leuke uitstap, niet te heel ver. Enkele weken terug trokken wij naar Roubaix, net over de grens in Frankrijk, dichtbij Lille, voor een bezoek aan het prachtige museum La Piscine, Musée d'art et d'industrie. Wat een aanrader, dus ik wou er hier zeker ook iets over vermelden.

Vanuit Gent ongeveer een uurtje rijden, woon je dus in West-Vlaanderen is het nog dichter, maar dus echt wel dichterbij dan je zou denken. Roubaix was een Franse industriestad, en is bekend als aankomstplaats van de wielerklassieker Parijs- Roubaix

Het museum zelf was, zoals je al kon vermoeden, oorspronkelijk een art-decozwembad dat in 1932 werd gebouwd, en werd gesloten in 1985. In 1992 werd beslist dat deze prachtige locatie een museum zou worden, dat pas in oktober 2001 uiteindelijk de deuren zou openen. Het werd een groot succes en al snel werd beslist om uit te breiden. In 2018, na 18 maanden werkzaamheden en een sluiting van 6 maanden, opende La Piscine opnieuw de deuren, zoals je het vandaag de dag nog steeds kan bewonderen, met 2000m² extra ruimte.


Zoals alle musea, heeft ook La Piscine een vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie is een uiteenlopende selectie van beeldhouwwerk en een textielcollectie, tot een prachtige collectie Schone Kunsten en ook wat meer info over de geschiedenis van het gebouw en de stad Roubaix. 

Je wandelt dus langs het oude zwembad, waarbij je dus alle prachtige werken kan bewonderen. Echt heel fijn om daar gewoon al langs te lopen. Het prachtige glasraam van een zonsondergang springt ook direct in het oog! Naast de ruimtes rond het water, kan je ook nog naar heel wat andere ruimtes op de site gaan. Je bent er wel een tijdje zoet.


Voor de tijdelijke expo's bekijk je best de website, de tentoonstellingen die wij nog zagen, liepen tot in januari, en waren oa. die van William Morris, Hugo Laruelle en Luke Newton.De tentoonstellingen die nu lopen zijn oa. beeldhouwwerken van Aristide Maillol, uitzonderlijke deurenkloppers voor de kunstslotenmakerij Fontainte (1825), Keramiekkunst van Odette Lepeltier en nog heel wat meer. Deze lopen allemaal tot 21 mei. Ik zou dolgraag in de zomer nog eens teruggaan, waarbij er ook een tentoonstelling rond street art op de planning staat! 


Nog een leuke tip, het museum heeft een prachtige shop, met heel wat mooie boeken en andere geschenken. Maar voor mij het leukste, er zit ook een restaurant / theesalon van Meert (zij hebben ook heel bekende locaties in Lille en Parijs). Het was er best druk, dus bij namen taartjes mee naar huis, maar ze hebben ook een buitenterras met zicht op de mooie binnentuin (die was dus gesloten in januari), dus je ziet, ik moet echt tijdens de zomer nog eens terug!


Kenden jullie dit prachtige museum al? Of zijn jullie er misschien ook al geweest? 

23 Rue de l'Espérance
59100 Roubaix, Frankrijk

Open van dinsdag tot zondag
Kostprijs: €11 (€9 buiten de periodes van tijdelijke tentoonstellingen)
Er is een betalende parking naast het Museum