Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: Wat te doen in Bonn en omstrekenVorig jaar in september bezocht ik het mooie stadje Bonn in Duitsland samen met mijn bestie Freija van Wanderlust on the Rocks, een echt herfsttripje dus ideaal om er eindelijk eens over te schrijven. Oorspronkelijke doel van de trip, was een bezoekje aan pompoenboerderij Krewelhof in Mechernich. Omdat het toch een eindje rijden is, ongeveer 2u30 (zonder file) vanuit Oost-Vlaanderen, besloten we om er een bezoek en overnachting in Bonn aan te koppelen, aangezien deze maar op een half uurtje van elkaar liggen. Dus ik deel graag mijn tips van tijdens ons tweedaagse bezoek en wat we dus allemaal gedaan hebben.

Wat te doen in Bonn?

Bonn is een Duits stadje in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de Rijn. Het leuke aan Bonn is dat het helemaal niet zo groot is, waardoor je makkelijk te voet kan rondwandelen. Het is er ook heel gezellig en er is ook best wel wat te doen. Mijn tips op een rijtje:

  • Bezoek het Beethoven Haus
Een van de leukste dingen om te doen in Bonn is een bezoek aan het Beethoven Haus. De beroemde componist Ludwig von Beethoven werd in 1770 in Bonn geboren. Het Beethoven Haus is het eigenlijke geboorte- en woonhuis van Beethoven. Het is bewaard gebleven en omgebouwd tot een museum. Er worden verschillende interessante voorwerpen uit Beethovens leven en carrière tentoongesteld, zoals zijn persoonlijke viool en veel van zijn originele composities die door hem werden geschreven. Jammer genoeg mochten we binnen geen foto's maken, maar de mooie roze gevel met donkergroene accenten en de tuin zijn ook al indrukwekkend om een beeld te scheppen. 


  • Wandel langs Altes Rathaus, het prachtige stadhuis
Het oude stadhuis, Altes Rathaus, dat werd gebouwd in de 18e eeuw, is een van de mooiste die ik al heb gezien. Met zijn vergulde trapleuningen en een mooie roze rococovoorgevel is het echt een van de mooiste gebouwen van de stad die je niet zomaar voorbij kan lopen. Jammer genoeg kan je het niet bezoeken, maar het is gelegen op het gezellige marktplein dus op een van de terrasjes heb je een prachtig uitzicht op het gebouw.


  • Bezoek de Haribo Shop in zijn geboortestad
Wist je dat het snoepjesmerk Haribo in 1920 werd opgericht in Bonn door Hans Riegel. De naam van het bedrijf - Haribo - komt van de eerste twee letters van zowel zijn voor- als achternaam en zijn geboortestad, dus HA(ns) RI(egel) BO(nn). De fabriek kan je niet zomaar bezoeken, maar de grootste Haribo-winkel ligt midden in het centrum van Bonn, en daar kan je allerlei soorten Haribo snoepjes kopen! Er zijn ook heel wat meer varianten beschikbaar die ik bij ons nog nooit zag! Uiteraard namen we de nodige voorraad mee om thuis verder van te genieten!


  • Ga gezellig winkelen
Bonn heeft enkele hele gezellige winkelstraatjes en shops, dus zeker de moeite om eens even de winkels in te duiken. Naast snoep, zie hierboven, hebben ze ook lekkere chocolade, zo gingen wij onder andere binnen bij Lindt, en tal van gezellige bakkerijtjes. Maar uiteraard stapten we ook de prachtige oude parfumerie Vollmarr binnen. Een must om te bezoeken, als is het maar voor het interieur en de gezellige vibe die er hangt. Uiteraard om te beautyshoppen, stap ik in Duitsland ook altijd graag eens een DM binnen, een beetje vergelijkbaar met Kruidvat bij ons, maar met heel wat fijne producten.


  • Slenter door het oude centrum
Bonn is eigenlijk maar ongeveer 100 jaar oud, dus niet zo heel erg oud in vergelijking met andere Europese steden! De echte oude binnenstad werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en is niet herbouwd. Er zijn wel nog restanten van de oude stadsmuur en de toegangspoort Koblenzer Tor, die deelt uitmaakt van het Electoral Residence Palace.

  • Hou halt op het Münsterplatz 
Munsterplatz een van de grootste pleinen in Bonn. Aan de ene kant van het plein staat de prachtige Basiliek van Bonn, de Bonner Münster, een van de oudste kerken van Duitsland. Het werd gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw in een mix van romaanse en gotische stijlen. Aan de andere kant van het plein vind je het standbeeld van Beethoven, opgericht in 1845 voor het eerste jaarlijkse Beethovenfestival en in 2022 werd gerestaureerd. Achter het standbeeld vind je trouwens ook het prachtige hoofdpostkantoor, Fürstenberg-Palais, een voormalig stadpaleis, dat werd gebouwd van 1751 tot 1753. Van 1877 tot 2008 was het het belangrijkste postkantoor van de stad.


Eten en drinken in Bonn

  • Cream Company Coffee & Friends
Wij kwamen laat in de namiddag aan na ons bezoekje aan de Krewelhof, dus gingen we uiteraard direct voor een vieruurtje. Cream Company was de perfecte stop voor een koffie-break met wafels! Je kan er trouwens ook gewoon lunchen.


's Avonds gingen wij eten in het Italiaanse restaurant Italiani. Oké, het roze interieur spring in het oog om er een tafeltje te boeken, maar het eten was ook echt geweldig lekker. Ik ging er voor een vegetarische pasta.


Wij ontbeten bij Lighthouse Café, dat was inbegrepen in onze overnachting. Het is een gezellige koffiebar die een heerlijk en vers ontbijt serveert. 


Een superleuk adresje voor een heerlijke lunch, deze Insta-proof spot Der Kleine Muck. Ook hier een roze interieur en een prachtige bloemenmuur. We gingen er voor een heerlijke, luchtige toast, maar er stond heel wat meer lekkers op de kaart!


Waar te slapen in Bonn

Je hebt natuurlijk heel wat toffe hotels, maar wij kozen voor een gezellig, klein hotel midden in het centrum, namelijk Beethoven Hotel Dreesen. Heel budgetvriendelijk, en daarnaast was het personeel echt heel behulpzaam en vriendelijk. Ze gaven er tal van tips mee, zowel wat te doen als waar iets te eten of drinken. 

De locatie was ook echt geweldig, op een steenworp van het Beethoven Haus, het stadhuis en de winkelstraat. Ontbijt was ook inbegrepen, dat was dus in het Lighthouse Café, wat zich eigenlijk naast/onder het hotel bevindt. Heel leuk dat het ook echt een koffiebar was, dus locals kwamen er hun koffie halen voor het werk, of ook mensen die niet in het hotel verbleven konden er ontbijten. We konden zelf kiezen op de kaart wat we wensten, wat wel een leuke extra was. Ik zou het hotel dus zeker aanraden. 


Wat te doen in de omgeving van Bonn

Krewelshof is eigenlijk een soort winkel/restaurant/eventlocatie die het volledige jaar geopend is. Maar dus aan te raden is om tijdens de herfstperiode een bezoekje te brengen, want dan zetten ze een volledige pumpkin farm op, met tal van toffe fotospots en unieke creaties, allemaal gemaakt met pompoenen. 

Wij betaalden zes euro per persoon (dit kan met cash of kaart), en dan heb je een hele dag toegang. Uiteraard, het is er niet zo heel groot. Als je gewoon eens rondwandelt ben je er best snel door, maar wij waren er natuurlijk om foto's te maken en zijn er toch een aantal uurtjes geweest. Er is ook een winkel met streekproducten en een restaurant waar je iets kan eten of drinken.

We arriveerden kort voor de middag, dus besloten om er te lunchen. Nu, het eten was niet zo heel speciaal, en ook voor vegetariërs was dit helemaal niet gevarieerd. Dit zou ik dus niet aanraden. Het is er wel gezellig zitten om iets te drinken of misschien was een stuk taart beter geweest (die zagen er wel goed uit). Ik geef het dus maar mee!


Na ons bezoek aan Bonn, reden we door naar het prachtige kasteel Schloss Drachenburg in Königswinter, op ongeveer 20 minuten rijden. Het ziet er echt een sprookjeskasteel uit, zowel van buiten als vanbinnen. 


Het werd gebouwd, van 1882 tot 1884, in de stijl van het historisme, de buitenzijde in neogotiek en neorenaissance aan de binnenkant. Het diende als residentie voor Stephan von Sarter, een Frans-Duitse beursmakelaar, die echter nooit in het kasteel woonde. Sinds 2007 is het kasteelpark toegankelijk, en sinds 2009 kan ook het kasteel, met het museum, bezocht worden. Echt een aanrader!


Je kan je auto parkeren op een betalende parking, vandaaruit kan je te voet naar het kasteel wandelen (ongeveer een tiental minuutjes naar boven, wat zeker te doen was) of je kan ook met een treintje gaan. Kostprijs voor een bezoek aan het kasteel is 7€, wat het helemaal waard was. Je kan op het volledige domein rondwandelen met prachtige uitzichten en een mooie tuin, ook binnen is er heel wat te zien. 

Als afsluiter tijdens het terugwandelen naar de auto, stopten we nog aan het gezellig Winzerhäuschen restaurantje. Een prachtig uitzicht waar we kozen voor Apfelstrudel. We konden Duitsland toch niet verlaten zonder deze eens te eten! 
En dan was het tijd om terug richting België te rijden, want we hadden toch nog 3u voor de boeg.


Zo, hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips voor een bezoekje aan Bonn, of hebben jullie nu wel zin gekregen om deze stad eens te bezoeken. Ze hebben er trouwens ook een heel gezellige kerstmarkt zag ik, dus lijkt me ook een toffe bestemming om in december eens te zien! 

Hebben jullie Bonn en omstreken al bezocht?