Mogelijk gemaakt door Blogger.

Hair: Het geheim van mijn lange lokken


Ik krijg wel vaker de vraag 'hoe lukt het je om je haar zo lang en toch zo gezond te houden?'. Niet dat ik daar echt iets specifieks voor doe, maar ik zet graag eens mijn haarroutine op een rijtje wat jullie misschien kan helpen of tips kan geven om zelf misschien je aanpak te veranderen.
  • Haar kleuren?
De eerste tip die ik kan meegeven, en misschien niet de simpelste om te veranderen voor mensen die dit wel al doen, maar ik kleur mijn haar niet. Voorlopig heb ik nog geen grijs haar (al heb ik er het afgelopen jaar toch al meerdere uitgetrokken), en hoewel ik grijs haar bij sommige mensen heel erg mooi vind, ik denk wel dat als ik veel zichtbaarder grijs haar ga hebben, dat ik het toch ga kleuren.
Maar voorlopig dus niet, en ik heb het lang geleden wel eens gekleurd met een uitwasbare haarkleuring, maar verder ga ik al jaren met mijn natuurlijke haarkleur door het leven. 

Haarkleuringen bevatten toch heel wat stoffen die je haar gaan uitdrogen. Zeker het ontkleuren van je haar, wat je natuurlijke haarpigment gaat gaan afbreken, maakt je haar heel wat brozer en breekbaarder. En eens het is aangetast, is het heel erg moeilijk om dit op een natuurlijke manier terug te herstellen. Ook voor je hoofdhuid zelf is het kleuren van je haar niet zo heel erg goed.


  • Haar vaak wassen?
Je haar teveel wassen is niet zo heel erg goed, het wordt dan eigenlijk nog sneller vettig waardoor het nog meer talg gaat gaan aanmaken en je haar daardoor minder snel gaat groeien. Ook je hoofdhuid wordt niet zo blij van teveel wasbeurten. 
Heel veel mensen 'trainen' ook hun haar om dit minder te gaan wassen, dit kan je trouwens eens makkelijk overbruggen door bv. droogshampoo te gebruiken.
Ik was mijn haar 1x per week, en da's zeker voldoende voor mij. Vroeger zat ik aan 2à3 x per week maar heb dit de laatste jaren kunnen afbouwen. Maar meer dan twee keer per week zou ik toch zeker afraden.

  • Haarolie?
Eén van de haarproducten die ik het meeste gebruik is haarolie! Sommige mensen hebben daar soms een beetje 'schrik' van om te gebruiken, omdat ze denken dat het je haar sneller vet maakt, maar dat is echt helemaal niet het geval. Ik gebruik het na elke wasbeurt, vlak voor het drogen, maar evengoed ook na het kammen van mijn haar als het wat 'fluffy' is of droog aanvoelt. Uiteraard gebruik ik het enkel op de lengten van mijn haar en niet op mijn hoofdhuid. Het zorgt voor een prachtige glans en een zachte haardos.
Ik heb al heel wat merken gebruikt, en hoewel ik de meeste wel heel erg fijn vind, blijft mijn favoriet toch de Mythic Oil van L'Oréal Professionnel, maar ook de Split Fix Hair Oil van Hairlust die ik onlangs uitprobeerde en mijn laatste aankoop de haarolie van Gisou.


  • Hitte?
Je haar teveel stylen en dus met hitte gaan bewerken, is natuurlijk niet zo heel erg fijn voor je haar. Ik droog mijn haar wel met de haardroger (1x per week dus), maar verder gebruik ik niet zo heel erg veel stylingtools. Heel af en toe gebruik ik eens een stijl- of krultang, maar dit gaat echt maar over een 5-tal keer per jaar. Als je ze toch regelmatig gebruikt, probeer dan zeker deze niet op de warmste stand te zetten.
Tegenwoordig ga ik ook vaak voor heatless curls, waarbij je dus je haar gaat krullen zonder hitte te gebruiken.


  • Haar knippen?
Regelmatig je puntjes bijknippen, en zo de dode punten van je haar verwijderen, is wel heel belangrijk. Dit hoeft niet teveel ineens zijn, een 1à2 centimeter is al voldoende, zeker als je je haar wilt laten groeien, maar toch een belangrijke stap. Ik knip al jaren zelf mijn haar (doordat het zo lang is, kan ik het ook makkelijk zien), want bij de kapper gaan ze je waarschijnlijk niet graag zien komen als je '2 cm eraf' vraagt!

  • Haarmasker?
Af en toe je haar eens verwennen met een haarmasker doet wonderen. Ik gebruik gewoon ook vaak eens een haarmasker ipv een conditioner na het wassen. Deze voedt het haar nog beter en zorgt voor gezond, sterk en zacht haar. Als mijn haar droog aanvoelt, doe ik er ook soms een heel klein beetje haarmasker in, gewoon op droog haar en zonder uit te spoelen, dit maakt je haar extra glanzend en glad.


  • Nat haar?
Je haar is het meest kwetsbaar als het nat is. Dus als je het droogt met een handdoek, probeer dan niet te hard te wrijven. Ik heb ook al veel gelezen over een alternatief, zoals een oud t-shirt, een tetradoek of een bamboehanddoek, dus dat wil ik binnenkort zelf ook eens gaan proberen.
Ik kam ook mijn haar niet als het nat is, ik doe dat voor het wassen of als het droog is (maar ik weet voor krullend haar is het bv beter om dit enkel te kammen als het nat is). En ik kam het eigenlijk ook niet elke dag, maar als je natuurlijk veel knopen hebt, is dat misschien geen optie. 

  • Haar los dragen?
Het los dragen van je haar zorgt sneller voor beschadiging omdat er wrijving ontstaat tussen je haar en je kleding, meubels, ... Als het wat langer is kan het ook makkelijk blijven vastzitten (had ik heel vaak op school aan die vijsjes van de stoelen). 
Ik draag mijn haar dan ook niet zo heel erg veel los, zeker thuis kan ik dat al helemaal niet verdragen, dat moet direct vast op een dotje of een staartje. Ook om te slapen maak ik gewoon een dotje.
Ik gebruik tegenwoordig wel het meeste scrunchies en invisibobble. De elastiekjes met een metalen stukje zorgen ervoor dat je haar sneller breekt of je haar blijft er gewoon in vastzitten.


Uiteraard is elk haartype anders, en hebben die misschien een andere verzorging nodig. Ik heb heel lang, dik en steil haar, dus deel nu enkele tips waarvan ik vind dat ze voor mij goed werken. Mijn vriend heeft bijvoorbeeld droog en krullend haar, waar ik nu wat probeer de CG-methode te gaan toepassen! 

Zo, hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips! Hebben jullie zelf nog handige tips die jullie vaak toepassen?