Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: de mooiste bezienswaardigheden in Normandië


Eind augustus gingen we nog op een kort tripje naar de Normandische kust. Met de lente in aanzicht, vind ik het wel leuk om nu enkele tips te delen, voor wie nog op zoek is om er eventjes een paar dagen tussenuit te gaan.
Étretat en Mont-Saint-Michel stonden al zolang op mijn lijstje om eens te bezoeken, dus  blij dat we dit eindelijk gedaan hebben! We combineerden het nog met een bezoekje aan Honfleur, Deauville en ook de 24h van Le Mans.

  • De kliffen van Étretat

We vertrokken redelijk vroeg in de ochtend, om toch nog voor de drukte in Étretat toe te komen. Wat uiteindelijk een goed plan leek, want na de middag, toen wij al bijna weer vertrokken, zagen we het volk ook echt goed aankomen. 
We gingen natuurlijk echt voor een kort bezoekje (lijkt me zeker ook leuk om echt een dag en een nacht daar te zijn). Enkele tips die hier kunnen helpen om zoveel mogelijk uit een kort bezoekje te halen op een rijtje:

Parkeer aan het Oude Station, het is iets goedkoper dan in het centrum en je bent ook vlakbij de straat waar je helemaal bovenaan uitkomt aan Les Jardin d'Étretat en aan het uitzicht op de kliffen. Je kan dit makkelijk te voet doen (hebben wij ook gedaan) en je komt nog mooie huizen tegen ook, maar er is ook een treintje (betalend) die je tot boven meeneemt. 

Les Jardin d'Étretat lijkt me ook geweldig mooi om eens te bezoeken, dus heb je er tijd voor, zeker doen zou ik zeggen! 

Na het uitgebreid bekijken en rondwandelen met zicht op de kliffen, namen wij de trappen naar beneden. Daar kwam je uit op het kiezelstrand en de promenade
Zo kan je langs het gezellige historisch centrum van dit vissersdorpje terugwandelen naar de parking. Wij hadden geluk dat er net ook een marktje was. Maakte het uiteraard nog iets drukker, maar met enkele verse aardbeien in de hand konden wij vertrekken naar onze volgende bestemming. 

Heel erg naar uitgekeken, maar echt zo de moeite waard om eens gezien te hebben! Geweldig plek, met heel wat geschiedenis. Doet je, zeker met wat er de laatste week aan het gebeuren is in de wereld, nog eens extra stilstaan bij alles.

  • De schilderachtige haven van Honfleur

Onze eindbestemming op dag 1 was Deauville, maar wij maakte nog een tussenstop in het gezellige havenstadje Honfleur. Echt de moeite waard om even halt te houden in dit charmant stadje. Zoveel prachtige, idyllische huisjes, en zelf een oude carrousel, die langs de oude haven liggen,... 

Opgelet, wat je misschien niet ziet op de foto's... het was er superdruk! Bij het binnenrijden in het stadje was het al stapvoets rijden om er door te geraken, en nog moeilijker was het om een parkeerplekje te vinden. We parkeerden iets verder weg van de haven, maar passeerden daardoor ook nog enkele gezellige winkeltjes.

Was sowieso de moeite om er halt te houden, en eens gezellig te kuieren langs het water en de vele schattige huisjes, gezellige terrassen en restaurants. 

  • Elegante badplaats Deauville

Het echte centrum en badplaats van Deauville hebben we niet bezocht, maar onze eerste nacht verblijven we net buiten Deauville met een prachtig uitzicht op de zee. We konden ook makkelijk met een trapje naar beneden wandelen om even op het strand te vertoeven. Het was niet zo goed weer (zomer '21, we all remember), dus zwemmen zat er niet in. Maar sowieso genieten met zo een uitzicht!

Dus 's morgens op het gemak opstaan, even nog de omgeving verkennen, buiten ontbijten... perfecte start want zo een uitzicht heb je niet elke dag. Dit was uiteraard een kampeertripje, dus geen hotel of airbnb.

Was heel graag het stadje even ingedoken, want er staan prachtige huizen, boten,... en ziet er echt supergezellig uit! Maar op onze agenda stond de legendarische Mont-Saint-Michel, en daar keek ik echt al jaren naar uit! Ze gaven de volgende dag ook echt regen, dus we wouden zeker nog op tijd daar geraken!

  • Le Mont-Saint-Michel

De wereldbekende Mont-Saint-Michel, werd in 1979 zelfs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed, is een klein, rotsachtig eiland met bovenaan een middeleeuwse abdij met op de top de aartsengel Michaël (deze vind je trouwens ook in Gent op de St-Michielsbrug). Gelegen in een grote baai, en is enkel toegankelijk voor voetgangers. Het is trouwens de derde belangrijkste toeristische trekpleister in Frankrijk met jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers, en komt daarmee net na de Eifeltoren en het Kasteel van Versailles.

Je kan met een bus vanaf de parking tot aan de voet van het eiland. Wij hadden een camping geboekt op de site beneden, soort village waar ook meerdere hotels zijn, dat we ook makkelijk te voet konden doen. Je kon van daaruit ook de bus nemen, maar er was een mooi wandelpad met zicht op de Mont-Saint-Michel en op ongeveer 20 min. wandelen stonden we er.

Waar ik geen idee van had, is dat je eigenlijk de Mont-Saint-Michel op gelijk welk uur kan bezoeken. Ik dacht, op een zeker moment is het volledig omringd met water dus je kan het maar tussen bepaalde uren bezoeken, maar niets is minder waar. Ze hebben er natuurlijk een weg aangelegd waar het water onder kan dus je kan er ook 's nachts zelf gaan rondwandelen. Waar je wel voor moet opletten, dat je op een bepaald uur echt van het zand rondom weg bent. Dat controleren ze ook echt, en ze zorgen ervoor dat iedereen op tijd veilig is. 

Het is ook vrij toegankelijk, enkel voor de abdij hoef je een ticket te kopen. Heel gezellig om er rond te wandelen, redelijk toeristisch natuurlijk, met tal van typische souvenierwinkeltjes en plekjes om iets te eten of drinken. Maar heel indrukwekkend vond ik voornamelijk de oude poorten, de houten voetgangersbrug en de kleine oude huisjes, maar ook om echt te wandelen langs de buitenzijde met zicht op zee.

We bleven er tot kort na zonsondergang, wat echt wel heel spectaculair was. Dan moesten we natuurlijk nog terugwandelen en zelf nog snel iets maken om te eten.
Mijn vriend wou dolgraag de Mont-Saint-Michel nog eens bezoeken in het donker, dus hij is later nog eens alleen teruggekeerd. Ik had mijn knie overbelast door al twee dagen zoveel te wandelen en hellingen te doen, dat ik dit niet meer zag zitten. Maar hij was wel superblij om dit nog gezien te hebben, en ik uiteraard met de foto's die hij er nam.

  • 24 uur van Le Mans
Als laatste stop, maar uiteraard niet meer in Normandië, bezochten wij de 24h van Le Mans! Voor mijn twee autoliefhebbers natuurlijk een kans die we niet elk jaar kunnen pakken, aangezien de autorace normaal gezien in juni plaatsvindt én tickets ook snel zijn uitverkocht! Door de corona-crisis werd de 24 uur van Le Mans vorig jaar verlegd naar augustus, en waren er bijna geen buitenlandse bezoekers, dus konden wij nog tickets bemachtigen! 

Sowieso voor autofans, ook zonder de race zelf, een leuke stop om via Le Mans terug naar België te keren, want je kan er ook altijd het museum aan het circuit bezoeken. 

En zo zat ons vierdaags-tripje er al op! Fijne afsluiter voor ons toen van de grote vakantie, maar lijkt me ook geweldig als lang weekend in de lente of met de start van de zomer. 

Zijn jullie al in Normandië geweest?