Mogelijk gemaakt door Blogger.

Lifestyle: 5 duurzame tips voor het dagelijkse leven


Duurzaamheid is een hot topic in onze huidige samenleving en het is belangrijker dan ooit om bewust te zijn van onze impact op het milieu. Gelukkig zijn er veel eenvoudige tips en tricks die we allemaal kunnen toepassen om duurzamer te leven. Ik zet er graag enkele op een rijtje:

Vermijd wegwerpproducten

Wegwerpproducten zorgen voor een grote bijdrage aan afval en vervuiling. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en kies in plaats daarvan voor herbruikbare producten. Enkele items zijn al wat meer ingeburgerd dan andere zoals een herbruikbare boodschappentas gebruiken we al allemaal. Maar er zijn nog heel wat andere tips, bv. een herbruikbare waterfles of koffiemok, rietjes gemaakt uit roestvrij staal, glas of siliconen. Dit vermindert niet alleen afval, maar kan ook kosten besparen op de lange termijn.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Het eten van lokaal geproduceerd voedsel vermindert de CO2-uitstoot van transport en ondersteunt tegelijkertijd de lokale economie. Kies ook voor seizoensgebonden producten, omdat dit betekent dat er minder energie wordt gebruikt om voedsel te kweken en te transporteren.

De zomer bijvoorbeeld is het seizoen van de aardbeien, frambozen, perziken en kersen. Voor groenten kies je dan meer voor tomaten, courgette en komkommers. Hier kan je makkelijk rekening mee houden tijdens het boodschappen doen.
Door seizoensgebonden producten te kopen, kunnen we niet alleen genieten van heerlijk vers voedsel, maar ook bijdragen aan duurzamere landbouwpraktijken en het verminderen van de ecologische voetafdruk van voedselproductie en transport.


Gebruik duurzame stickers

Je zou het misschien niet denken, maar er wordt soms meer gebruik gemaakt van stickers dan je zou denken. We gebruiken al eens naamstickers op de brooddozen of schoolboeken van de kinderen, maar ook op bagage of bij het labelen van dozen en mappen. Uiteraard ook voor decoratie op bv. muren, laptops of auto's, of gewoon om te knutselen.

Wist dat je ook kan kiezen voor duurzame stickers. Deze stickers zijn gemaakt van materialen die minder belastend zijn voor het milieu en kunnen worden afgebroken zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem. Bovendien zijn deze ook vaak herbruikbaar, ideaal bv. als je een winkel hebt voor terugkerende acties.

Verlaag je energieverbruik

Er zijn veel manieren om je energieverbruik te verlagen, zoals het uitschakelen van elektronische apparaten wanneer je ze niet gebruikt en het installeren van energiezuinige verlichting. Bij het aankopen van nieuwe apparaten kies je ineens het beste voor energiezuinige apparaten. Maar er zijn ook tips die geen geld kosten, zoals optimaal gebruik maken van daglicht en je was te laten drogen in de tuin!
Door energie te besparen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en kan je ook geld besparen op je energierekening, dus een win-win!

Recycle en composteer

Recycling en compostering zijn beide belangrijke manieren om afval te verminderen en grondstoffen te behouden. Uiteraard je afval optimaal gaan sorteren, maar gooi ook niet te snel dingen gewoon in de vuilbak die niet echt kapot zijn. Misschien kan je iemand anders wel nog plezier doen met items die je zelf niet meer gebruikt, kledij naar een tweedehandswinkel brengen of misschien eens een garageverkoop organiseren.

Zoals je ziet, er zijn heel wat eenvoudige manieren om een duurzamere levensstijl te leiden. Hebben jullie nog een handige tip die jullie zelf toepassen?
Disclaimer: Blogpost in samenwerking met Stickerkoning. Deze sponsoring heeft geen enkele invloed op mijn artikel. De volledige disclaimer lees je hier