Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: Wat te doen in Berlijn - de leukste tips en hotspots


Berlijn, de dynamische hoofdstad van Duitsland en tevens ook de grootste stad van het land! De stad waar bijna iedereen die er al geweest is, iets positiefs te vertellen heeft dus het werd wel eens tijd om dit voor onszelf te gaan ontdekken. Onlangs bezocht ik Berlijn, samen met mijn gezin en bestie Freija van de travelblog Wanderlust on the Rocks, en het bleek een perfecte bestemming voor een herfstige stedentrip. De betoverende kleuren van dit gezellige seizoen geven deze stad een magische sfeer, al lijkt het me in elk seizoen een geweldige stad. Gedurende onze vijfdaagse reis hebben we talloze ervaringen opgedaan en deel ik graag mijn tips en avonturen van tijdens ons verblijf!


Wat te doen in Berlijn

In Berlijn is er altijd wel iets te doen, het is een heel levendige en hippe stad, al kun je natuurlijk niet naar Berlijn zonder een bezoek aan de bezienswaardigheden waar de stad heel erg bekend om is. Er zijn ook heel wat toffe of leerrijke musea en galerijen, vaak kosteloos te bezoeken. En er zijn natuurlijk nog heel wat plekken om te bezoeken, maar ik deel graag welke wij uitgekozen hebben!

To Do

Urban Nation is een museum voor straatkunst, graffiti en urban hedendaagse kunst. De gevel van het gebouw is al een pareltje op zich! De verschillende moderne en hedendaagse werken springen in het oog doordat er gebruik gemaakt wordt van heel wat kleur en verschillende materialen, maar zetten je ook aan om over bepaalde kwesties toch eens dieper na te denken. Een bezoekje waard, zeker gezien de gevraagde inkomprijs.


De Deutsche Kinemathek is een museum voor Film en Televisie, een mooi ingericht museum voor echte filmliefhebbers, gelegen in het hypermoderne Sony Center. Er zijn heel wat verschillende zalen, in de eerste zaal wordt je direct meegenomen in de wereld van de film met heel wat schermen en duizelingwekkende spiegeleffecten. 


Er is veel aandacht voor de grote Duitse filmmakers van voor WOII, je ziet heel wat prachtige filmfragmenten (Metroplis, M, Dr. Mabuse, Der blaue Engel...) die erg informatief zijn. Er is ook een mooie expo rond Marlene Dietrich, heel uitgebreid met een overzicht van haar hele carrière en ook een aantal stukken uit haar kleerkast! 
Daarnaast was ook de museumshop een echte aanrader, eigen publicaties van de Kinemathek zelf, maar ook filmboeken, dvd's, soundtracks, merchandisingproducten en nog veel meer! 


Slot Charlottenburg, in het gelijknamige stadsdeel van Berlijn, is het grootste paleis in de stad en een levendig monument uit de tijd van de Pruisische vorsten. Het werd tussen 1695 en 1699 gebouwd door Johann Arnold Nering op bevel van Sophie Charlotte, de dochter van Ernst August van Brunswijk-Lüneburg, als voormalige zomerresidentie. Zij was de echtgenote van keurvorst Frederik III, later gekroond tot koning Frederik I van Pruisen.


Charlottenburg Palace bestaat uit een Old Palace en een New Wing, je kan deze apart of samen bezoeken, als je kiest voor een ticket waarbij je beide kan bezoeken, kan je daarmee ook de tuin en de andere ruimtes op het domein bezoeken.
The Old Palace neemt je mee in interieurs en zalen waarvan de inrichting trouw is aan de originelen, indrukwekkende suites en uitzonderlijke kunstcollecties met opmerkelijke meesterwerken.


In 1740 werd het paleis uitgebreid met een nieuwe vleugel, The New Wing. Het hoogtepunt hier, en voor mij echt het meest indrukwekkende van mijn bezoek, zijn de grote, prachtige feestzalen. The White Hall en de weelderige Golden Gallery behoren tot de mooiste rocococreaties in Europa. 
Naast de grote zalen werden er twee apart gelegen appartementen gecreëerd voor de artistieke koning. In deze interieurs is een van de grootste collecties 18e-eeuwse Franse schilderkunst buiten Frankrijk te zien, waaronder meesterwerken van Antoine Watteau.


Heb je niet veel tijd, dat zou ik kiezen voor een bezoek aan enkel de New Wing, al was het maar alleen om deze prachtige feestzalen met eigen ogen te zien!

Je kan het indrukwekkende dakterras en koepel van de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, gratis bezoeken, al moet je je wel vooral registreren voor een bezoek (dit kan via een online formulier, waarbij je de bevestiging ook moet tonen bij het binnengaan). De Reichstag is elke dag geopend van 08:00 uur tot middernacht met laatste toegang om 22:00 uur. Wij boekten dit als eerste van de dag.


In de Reichstag zelf zijn de kantoren en vergaderzalen van het parlement te vinden, maar het gebouw staat vooral bekend om de koepel bovenaan het gebouw. Het is ook de enige plaats in het gebouw die zonder begeleide tour te bezoeken is. Je kan wel kiezen voor een audiogids, om zo wat meer info over de geschiedenis van het gebouw mee te krijgen.

De koepel van de Reichstag is geheel gemaakt van glas en er loopt een spiraalvormig pad doorheen de koepel die je naar het observatorium kan brengen. Naast de politieke rol die het gebouw speelt, heeft het ook een rijke en interessante historiek. De opvallende glazen koepel staat symbool voor het nieuwe Duitsland en biedt je een uniek uitzicht over Berlijn.


Topography of Terror is een documentatiecentrum over de nazi-misdaden, gelegen op dezelfde plek als het verdwenen Gestapohoofdkwartier. Het museum heeft drie vaste exposities, alsook meerdere tijdelijke tentoonstellingen. Alle informatie wordt in zowel het Duits als het Engels meegegeven. De permanente tentoonstellingen gaan over de SS, de Gestapo en de nazi-propaganda. Heel imposant maar de moeite om te bezoeken en bij stil te staan.


Het Futurium museum is een interessant museum waarin wordt stilgestaan bij hoe men zich moet aanpassen aan alle ontwikkelingen. Geweldige plek om naar toe te gaan als je wilt weten hoe we alle problemen van klimaat, wonen, werken enz in de toekomst kunnen oplossen! Overal staan beeldschermen, knoppen of gewoon blokken die je kunt omdraaien. En al deze elementen dragen bij aan die centrale vraag: hoe ziet de toekomst eruit? Een heel interactieve tentoonstelling, verdeeld over drie verdiepingen, en het heeft ook een skywalk (gesloten in de winter) met prachtige uitzichten op Berlijn!


Dit was er eentje die de boys bezochten hebben. Het Deutsches Technikmuseum is een van de grootste techniekmusea ter wereld, met een tentoonstellingsoppervlakte van ongeveer 50.000 m². In het museum krijg je heel wat te zien, van oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, elektromagnetische spoelen tot machines, computers, radio's, camera's, dieselmotoren, stoommachines, een lucht- en ruimtevaartcollectie, wetenschappelijke instrumenten, papiermachines en de drukpers. Je hoort het, je trekt hier best wat tijd voor uit als je het ten volle wilt ontdekken!

To See

Er zijn ook heel wat plaatsen in Berlijn die je zeker gezien moet hebben, je de geschiedenis ook echt doen beleven door op bepaalde plaatsen te staan, en gebouwen of monumenten te zien en ook echt te voelen. 

Zo zijn er oa. Berlin Wall Memorial & East Side Gallery, locaties waarbij je nog delen van de Berlijnse Muur te zien krijgt. Berlin Wall Memorial herdenkt de deling van Berlijn door de Berlijnse Muur en de doden die daar vielen. Het monument werd in 1998 opgericht door de Bondsrepubliek Duitsland en de deelstaat Berlijn. Bezoek hier de buitensite, maar ook zeker het Documentation Center, met viewing platform.


East Side Gallery is dan weer het stuk Berlijnse Muur dat na de val van de muur beschilderd werd door meerdere kunstenaars. Het is met zijn 1316 meter, de langste openluchtgalerij ter wereld. De bekendste werken zijn Birgit Kinders’s Trabant en Dmitri Vrubel’s Fraternal Kiss.


Brandenburger Gate is één van de stadspoorten en de enige Berlijnse stadspoort die nog bestaat. Tijdens de deling van Berlijn stond dit symbool van Duitsland jarenlang in niemandsland. De Brandenburger Gate wordt ook wel gezien als symbool van de Duitse eenwording


Memorial of the Murdered Jews, ook wel het Holocaustmonument genaamd, is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter. Heel indrukwekkend om daar rond te lopen, en toch even stil te staan bij alle slachtoffers.


Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een van de negen controleposten op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Voor buitenlanders was Checkpoint Charlie de enige mogelijke doorgang om met de auto of bus naar Oost-Berlijn te komen. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Berlijn, al is het nu wel een replica om te zien hoe het er vroeger uitzag. 


Naast vijf musea die je kan bezoeken op de Museuminsel, vind je er ook de Berliner Dom, de meest imposante kerk van Berlijn. Wij hebben deze enkel van de buitenzijde bezocht, maar je kan uiteraard de musea en ook de Dom bezoeken.


De Berlin Television Tower, de iconische TV-toren werd gebouwd in de jaren van de DDR en is nu het symbool van Berlijn. Je kan het ook bezoeken en bovenaan genieten van een prachtig panoramisch uitzicht vanaf het uitkijkplatform (tip: op voorhand reserveren). Het is het hoogste gebouw in Europa dat toegankelijk is voor het grote publiek. De toren is gelegen op het Alexanderplatz, waar ook de Wereldklok een van de trekpleisters is. Door de markeringen op de metalen rotonde te lezen, kan de huidige tijd in 148 grote steden van over de hele wereld worden bepaald.


Shopping

Uiteraard hebben we ook wel een beetje gewinkeld. We bezochten hierbij enkele toffe locaties, zoals het KaDeWe winkelcentrum, waar tal van luxewinkels te vinden zijn. Het is trouwens het grootste winkelcentrum in Europa. 


Ook de Mall of Berlin hebben we kort bezocht, een mooi en groot winkelcentrum met een food court en een brede collectie aan winkels.

Als winkelbuurt zelf, kan ik Torstrasse aanraden, met heel wat toffe designer en vintage winkels, maar ook Kurfurstendamm is een geweldige winkelstraat, net als de buurt van Hackesche Höfe waar je tal van leuke winkels tegenkomt. Ook een toffe locatie om heel wat street art en leuke urban spots tegen te komen, vooral het plekje bij Haus Schwarzenberg.


We bezochten ook RAW-Gelande, een oud industriecomplex uit de tijd van de DDR, waar de laatste tien jaar een groot cultureel complex is ontstaan. Op zondag is er een rommelmarkt, dus was ook leuk om eens te doen!


Eten en drinken in Berlijn

We hebben zo heerlijk gegeten in Berlijn, ook als vegetariër, dus heb zeker wel enkele hotspots om met jullie te delen! Niet vergeten, bij de meeste adresjes hebben wij echt gereserveerd op voorhand, en dat bleek echt nodig te zijn.

Lunch

Niet alleen het eten is hier geweldig, maar het uitzicht is gewoon top! Het restaurant ligt op de bovenste verdieping van het Bikini Hotel in Kurfürstendamm, met adembenemende uitzichten over West Berlijn én de Berlin Zoo. Zeker met de herfstkleuren, was dit echt prachtig!

Het is een mediterraans restaurant met invloeden uit de Perzische, Marokkaanse, Turkse en zelfs Duitse keuken, echt heel lekker gegeten. Ze hebben heel wat voorgerechten op de kaart staan, waardoor je er heel wat kan bestellen als sharing dishes.

Je kan er uiteraard ook terecht voor een avondmaal, en aan de andere kant van het restaurant, vind je er ook de Monkey Bar, waar je nog iets gezellig kan drinken. Lijken me ook topplekjes tijdens de zomer, want ze hebben beide een groot terras!


Coccodrillo is een van de restaurants van de Big Mamma groep (waar oa. Pink Mamma in Parijs en La Bellezza in Lille ook toe behoren), dus hier ook een Italiaans restaurants met een prachtig interieur en heerlijk eten! Ik ging voor de Rigatoni pasta met San Marzano tomaten, heerlijk, maar ze hadden nog wel wat vegetarische opties, zo was de pizza met pompoen ook een aanrader!

Het restaurant is gelegen ten midden van het Weinbergspark, met een een groot en gezellig terras, dus ook hier weer, een aanrader lijkt me voor de lente of zomer! 


Op onze laatste dag, gingen we voor een lunch bij House of Small Wonder, het is een restaurant met Japanse invloeden gelegen in een rustige buurt. Het restaurant zelf is een prachtig vooroorlogs schoolgebouw dat echt mooi bewaard is gebleven. Ook het interieur zelf is prachtig en heel gezellig zitten. Ze hebben ook een mooie binnenkoer, maar was gesloten op het moment dat wij er waren.

De Zucchini Noodle Salade, miso soup en de eggs with potato gratin zijn hier zeker een aanrader, al was het heel moeilijk kiezen want alles op de kaart wou ik dolgraag proberen! 


Oké, hier had ik mij vooral geïnspireerd op de leuke Instagram plaatjes, Bella's Café is een roze Insta-spot, met bloemenmuur en een schommel, en op de kaart voornamelijk taartjes, pink drinks en koffie met latte-art! Ze hadden er ook lunch, dus ik ging er voor toast avocado. Op zich lekker, maar niets speciaal. 

Als je echt into pink-instagramspots bent, zou ik zeggen, ga eens langs voor een koffie met een stukje taart, maar echt als lunchspot zijn er zeker andere plekjes waar het eten iets hoogstaander is. 


Dinner

Op onze eerste avond gingen we eten bij Frederick's, wat een aanrader! Gelegen op Potsdamer Platz, in het voormalige Hotel Esplanade, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het beroemde Sony Center. Deze indrukwekkende locatie in het hart van Berlijn heeft onlangs een ingrijpende renovatie ondergaan, en het restaurant ziet er echt prachtig uit, volledig in Belle Époque stijl! Het eten was ook echt topkwaliteit en echt heel lekker!


Hoewel ik bijna overal in Berlijn heerlijk heb gegeten, als ik echt mijn toprestaurant van tijdens deze trip moet uitkiezen, dan is het wel deze! Gelegen in de gezellige omgeving van de Hackesche Höfe. De sfeer en gastvrijheid bij Night Kitchen zat helemaal goed, maar het eten was zo lekker! 

Mediterraanse keuken met heel wat verschillende gerechten op de kaart, echt positief verrast door de vele creatieve en smaakvolle gerechten. Wij kozen hier oa. voor de Roasted Carrots, Artichoke Hearts, Aubergine Steak en Challah Bread.


Voor onze laatste avond, gingen we langs in de Sixties Diner. Heel leuk zitten, want het interieur is echt supertof gedaan, een Amerikaanse sfeer met leuke bankjes en toffe decoratie. Het eten zelf was niet zo bijzonder, frietjes, nacho's, burgers, enchiladas... de klassiekers maar niet echt hoogstaand al waren de porties wel heel groot! Geen aanrader, ik ga toch liever voor een échte American Diner tijdens een bezoekje aan de States!


Coffee and sweets

Cinnamon-rolls zijn altijd een goed idee, en bleek dat Cinnamood de ideale plek was om er in Berlijn te proberen! Dat dachten niet alleen wij, want we waren al een aantal keer gepasseerd aan de winkel, en er stond toch telkens een lange rij buiten. Maar 's avonds hadden we nog geluk, de rij was niet superlang, het aanbod was al geslonken, maar er lagen er toch nog genoeg om vier verschillende smaakjes mee te nemen als dessert!


Ladureé link je uiteraard vooral aan Parijs, maar ze hadden in de bekende KaDeWe mall een Ladureé waar je gezellig iets kon drinken en uiteraard de macarons ook kon bestellen. Na een uurtje shoppen was dit de ideale rustpauze, met een koffie/warme chocomelk en wat macarons. 


Espresso House is eigenlijk een Scandinavische keten (in Zweden opende de eerste coffee shop in 1996), beetje vergelijkbaar met Starbucks. We zijn er toevallig beland voor een klein ontbijtje, maar er echt de lekkerste Chai Latte gedronken, en ook een uitgebreide keuze aan zoete en hartige lekkernijtjes. Voor mij mogen ze gerust ook naar België komen!

  • Extra tips (stonden op mijn lijstje, maar zijn we niet geraakt)

Waar te slapen in Berlijn

Wij sliepen zelf in Hotel ROMY by AMANO, gelegen aan het Centraal Station en ook een tramhalte aan de ingang, dus qua ligging zeker een aanrader. Het hotel had best een jonge doelgroep, waardoor het er in weekend/'s avonds soms best rumoerig aan toeging. Ook waren de kamers heel klein, dus op zich zou ik het niet heel erg aanraden.

Als de ligging je wel aanspreekt, op dezelfde locatie vond je ook wel Ibis Berlin Hauptbahnhof en Hotel AMANO Grand Central dus zeker eens te bekijken waard. Ook het hotel aan de Berlin Zoo, Bikini Berlin zou ik de volgende keer toch ook overwegen!

Je kon ontbijten in het hotel aan een meerprijs, maar aangezien wij overdag altijd tijd namen om 's middags en 's avonds goed te eten, en je heel wat leuke ontbijtplekjes of bakkerijtjes tegenkomt, hebben wij dit niet gedaan. 


Hoe reizen naar Berlijn

Als je wil kiezen voor de meest duurzame optie, dan ga je het beste voor de trein. Vanuit Brussel sta je op 6u48 in Berlijn, met een overstap in Keulen (al zijn er ook nog andere opties waarbij je iets langer onderweg bent en met meerdere overstaps).

Stap je liever zelf achter het stuur van je auto, ideaal ook om er een roadtrip van te maken (je passeert heel wat toffe steden zoals Dusseldorf, Essen, Hanover, ...) dan doe je er gemiddeld 7u over om vanuit België in Berlijn te geraken. Let wel, je auto heeft dan een milieuvignet nodig en uiteraard betaal je ook parking als je echt in het centrum wilt gaan parkeren. Buiten het centrum is parkeren meestal gratis!

De snelste manier, waar wij ook voor kozen, is met het vliegtuig. Wij vertrokken vanuit Zaventem en de vlucht duurde 1u25. Uiteraard moet je twee uur op voorhand in de luchthaven zijn, en de luchthaven in Berlijn ligt toch nog op een 35-45 min rijden van het centrum (wij namen een taxi, al kan dit uiteraard ook met bus of trein).


Zo, hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips voor een bezoekje aan Berlijn, of hebben jullie nu zin gekregen om deze stad eens te bezoeken. Lijkt me ook een geweldige bestemming tijdens de kerstperiode, of uiteraard in de lente of zomer, om echt veel meer de gezellige terrasjes ed. mee te maken!

Hebben jullie Berlijn al bezocht?