zondag 29 september 2013

Personal: Dress Red Day

Vandaag, 29 september 2013, is het Dress Red Day. Dit wordt elk jaar in Nederland georganiseerd, waarbij vrouwen worden opgeroepen om in het rood gekleed te gaan die dag. Het doel? Meer aandacht vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Nu mag dit van mij in België ook gerust onder de aandacht gebracht worden, en daar heb ik wel een heel persoonlijke reden voor!

Tot op heden wordt er vooral onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij mannen, maar weten ze nog altijd niet genoeg over deze ziekten bij vrouwen! Jammer, zeker als je weet dat er jaarlijks meer vrouwen overlijden hieraan dan mannen. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen zelfs doodsoorzaak nummer 1.
De resultaten uit onderzoeken bij mannen zijn niet altijd toepasbaar voor vrouwen, want mannen en vrouwen zijn verschillend.
Dus mag er wel eens wat extra aandacht aan besteed worden, en dat doen ze dus met Dress Red Day!

Ik wou al eerder graag op mijn blog mijn verhaal vertellen, al was het gewoon maar om één persoon te bereiken die graag info nodig heeft, maar ik vond het niet direct passend. Maar toen ik de info over Dress Red Day las, vond ik eindelijk dat de tijd rijp was.
Ik heb namelijk zelf een heel zware hartziekte gehad, Peripartum Cardiomyopathie, dat is eigenlijk een ernstige, zeldzame vorm van hartfalen, dat kan voorkomen op het einde van een zwangerschap of na een bevalling. Het komt heel weinig voor (dus ik wil hier zeker niemand schrik doen krijgen), maar daardoor weten ze er ook heel weinig over. Ze weten niet wat de precieze oorzaak is en of je wel volledig geneest.

Het is nu ondertussen zes jaar geleden, mijn zoontje wordt zes op 16 oktober, wat altijd een heel leuk feest is, maar ik denk ook altijd nog een klein momentje terug aan de negatieve herinneringen, want dat was allemaal heel intens. Ik kon op dat moment niet zelf voor mijn baby zorgen, er werd mij verteld dat mijn hart nog voor 35% werkte en moest onmiddellijk naar intensieve zorgen en later naar de afdeling hartbewaking.
Maar met heel veel geduld, tranen, revalidatie, medicatie en heel wat steun van mijn lieve vriend, familie en vriendinnen werd ik na ongeveer twee jaar terug 'normaal' bevonden! Ik neem ook niets van medicatie meer en heb ook nu geen last meer, het enige dat niet meer mag, of word mij toch afgeraden, is nog eens zwanger worden. Maar daar heb ik mij al bij neergelegd, liever een gezonde mama dan geen mama meer!

Ik ben dus blij dat mijn verhaal een goede afloop heeft, en dat het allemaal goed is gekomen met mij, maar ik weet nog goed dat als ik thuisgekomen ben van het ziekenhuis ik volop op zoek ging naar info op het internet, want ik had nog nooit van de ziekte gehoord, laat staan eraan gedacht dat mij dat kon overkomen.
Maar info zoeken was ook helemaal niet zo makkelijk, zeker in België en Nederland. Niemand kon mij garanderen hoe alles verder zou verlopen en dat zorgde voor heel wat extra stress en zenuwen.
Dus ik hoop met acties zoals Dress Red Day dat er wat meer aandacht aan besteed kan worden, en ook meer onderzoeken naar gebeuren!

Ik ga vandaag dus voor wat rood in mijn outfit, en jullie?
Petra ♥

Het hield mij altijd wat tegen deze post te schrijven, ik wil zeker niet zielig overkomen of op zoek gaan naar jullie medelijden, maar ik heb het uiteindelijk gedaan omdat ik het toch ook onder de aandacht wil brengen, en misschien iemand kan bereiken die sinds kort hetzelfde meemaakt, en dan ook met heel wat vragen zit (jullie mogen mij gerust altijd mailen als dat het geval is op petra @ sprinklesonacupcake.com).

26 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een pakkend verhaal. Ik begrijp dat dit iets is wat je in het begin liever niet aan de grote klok gaat hangen, maar goed dat je nu de stap zet om lotgenoten een hart onder de riem te steken! Way to go girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw Petra, wat moedig van je om dit te delen en het onder de aandacht te brengen en wat jammer dat je dat hebt moeten meemaken. Dat moet echt een moeilijke periode zijn geweest...Gelukkig ben je een sterke, mooie, moedige vrouw! Ik heb helaas niet zoveel rood in mijn kleerkast hangen, maar ik ga dadelijk toch iets zoeken met wat rood in om de symbolische boodschap verder te zetten en er een melding van proberen te maken op mijn blogje.
  Keep up the good work en geniet van het leven(maar dat doe je wel denk ik he ;))

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow heftig! Dat moet echt een hel geweest zijn, het is sowieso al emotioneel een kindje krijgen, maar in die situatie, brrrr.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow heftig! Dat moet echt een hel geweest zijn, het is sowieso al emotioneel een kindje krijgen, maar in die situatie, brrrr.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje meid, ik krijg er kippenvel van! Goed dat je je verhaal deelt. Ik was met deze ziekte nog niet bekend en ik denk velen met mij. Dus goed om hart- en vaatziekten (in mijn familie komen hartproblemen helaas ook veel voor) in zijn algemeenheid onder de aandacht te brengen en hier bij stil te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel knap dat je dit deelt Petra! Ik ben blij dat alles uiteindelijk goedgekomen is :o

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superleuk dat initiatief er is en ook dat je dit met ons deelt.
  Met mijn mama heeft al een 3 tal hartinfarcten gehad en gelukkig altijd goed doorgekomen, maar zij heeft dit van haar vader (die gestorven is van een hartaderbreuk) en het is dus duidelijk erfelijk. Gelukkig volgt mijn huisdokter dit goed op bij ons en ik moet spijtig genoeg wegens hoge bloeddruk op mijn 24e al medicatie nemen. Maar liever elke dag 1 pilletje en hartfalen vermijden dan geen pilletje en op 40 een eerste hartaanval...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is zeker geen moeilijke keuze! Wat is een pilletje per dag tegen zoiets mee te maken als je het daardoor kan voorkomen! Ik duim mee voor je mama dat ze dit niet meer moet meemaken!

   Verwijderen
 8. Ik heb " toevallig" rode lingerie aan vandaag!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, heftig! Krijg er kippenvel van.... Ik was al van plan om vandaag iets roods te dragen, maar nu al helemaal! Petra, deze outfit is onder andere voor jou :) <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi initiatief. En je peplum top is erg tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh amai zeg... Vrij heftig maar ben wel heel blij dat je er nog bent om het te kunnen vertellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi dat je dit onder de aandacht brengt. En ik sluit me bij Stamatia aan !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. amai wat een heftig verhaal. Heel goed van je dat je dit wil delen met je lezers, je weet nooit wie je hiermee kan steunen:)

  Liefs

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh lieve Petra! Ik wist het al, je had het mij verteld op onze date. maar toch doet het me weer wat als ik het lees... kippetjesvel! Ik wist ook niets van dit initiatief! Heel lief van je dat je deze post doet én zeker niet flauw of melig of zelfmedelijdenwekkend! absoluut niet! en btw, i love your iphone cover!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, means a lot!
   En ja, vind hem ook tof, is van h&m ;)

   Verwijderen

♥ Thanks for visiting my blog! Your comments make me happy ♥


Sprinkles on a cupcake, are like the cherry on a pie, the accessories on an outfit, the right make-up look, ... Welcome to my beauty, fashion & lifestyle blog. Petra X

Zoeken

Translate

Archives

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Instagram