Mogelijk gemaakt door Blogger.

Personal: Dress Red Day

Vandaag, 29 september 2013, is het Dress Red Day. Dit wordt elk jaar in Nederland georganiseerd, waarbij vrouwen worden opgeroepen om in het rood gekleed te gaan die dag. Het doel? Meer aandacht vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Nu mag dit van mij in België ook gerust onder de aandacht gebracht worden, en daar heb ik wel een heel persoonlijke reden voor!

Tot op heden wordt er vooral onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij mannen, maar weten ze nog altijd niet genoeg over deze ziekten bij vrouwen! Jammer, zeker als je weet dat er jaarlijks meer vrouwen overlijden hieraan dan mannen. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen zelfs doodsoorzaak nummer 1.
De resultaten uit onderzoeken bij mannen zijn niet altijd toepasbaar voor vrouwen, want mannen en vrouwen zijn verschillend.
Dus mag er wel eens wat extra aandacht aan besteed worden, en dat doen ze dus met Dress Red Day!

Ik wou al eerder graag op mijn blog mijn verhaal vertellen, al was het gewoon maar om één persoon te bereiken die graag info nodig heeft, maar ik vond het niet direct passend. Maar toen ik de info over Dress Red Day las, vond ik eindelijk dat de tijd rijp was.
Ik heb namelijk zelf een heel zware hartziekte gehad, Peripartum Cardiomyopathie, dat is eigenlijk een ernstige, zeldzame vorm van hartfalen, dat kan voorkomen op het einde van een zwangerschap of na een bevalling. Het komt heel weinig voor (dus ik wil hier zeker niemand schrik doen krijgen), maar daardoor weten ze er ook heel weinig over. Ze weten niet wat de precieze oorzaak is en of je wel volledig geneest.

Het is nu ondertussen zes jaar geleden, mijn zoontje wordt zes op 16 oktober, wat altijd een heel leuk feest is, maar ik denk ook altijd nog een klein momentje terug aan de negatieve herinneringen, want dat was allemaal heel intens. Ik kon op dat moment niet zelf voor mijn baby zorgen, er werd mij verteld dat mijn hart nog voor 35% werkte en moest onmiddellijk naar intensieve zorgen en later naar de afdeling hartbewaking.
Maar met heel veel geduld, tranen, revalidatie, medicatie en heel wat steun van mijn lieve vriend, familie en vriendinnen werd ik na ongeveer twee jaar terug 'normaal' bevonden! Ik neem ook niets van medicatie meer en heb ook nu geen last meer, het enige dat niet meer mag, of word mij toch afgeraden, is nog eens zwanger worden. Maar daar heb ik mij al bij neergelegd, liever een gezonde mama dan geen mama meer!

Ik ben dus blij dat mijn verhaal een goede afloop heeft, en dat het allemaal goed is gekomen met mij, maar ik weet nog goed dat als ik thuisgekomen ben van het ziekenhuis ik volop op zoek ging naar info op het internet, want ik had nog nooit van de ziekte gehoord, laat staan eraan gedacht dat mij dat kon overkomen.
Maar info zoeken was ook helemaal niet zo makkelijk, zeker in België en Nederland. Niemand kon mij garanderen hoe alles verder zou verlopen en dat zorgde voor heel wat extra stress en zenuwen.
Dus ik hoop met acties zoals Dress Red Day dat er wat meer aandacht aan besteed kan worden, en ook meer onderzoeken naar gebeuren!

Ik ga vandaag dus voor wat rood in mijn outfit, en jullie?
Petra ♥

Het hield mij altijd wat tegen deze post te schrijven, ik wil zeker niet zielig overkomen of op zoek gaan naar jullie medelijden, maar ik heb het uiteindelijk gedaan omdat ik het toch ook onder de aandacht wil brengen, en misschien iemand kan bereiken die sinds kort hetzelfde meemaakt, en dan ook met heel wat vragen zit (jullie mogen mij gerust altijd mailen als dat het geval is op petra @ sprinklesonacupcake.com).