woensdag 7 mei 2014

Recept: Gezonde pannenkoeken


Het is al eventjes geleden dat er nog eens een recept verscheen op de blog, en aangezien ik tegenwoordig probeer wat meer gezonder te gaan eten, vond ik het wel een leuk idee een lekker en leuk receptje met jullie te delen, namelijk gezonde pannenkoeken. Geen suiker of bloem bij de ingrediënten, maar ik heb twee alternatieven voor jullie, namelijk met havermout of bananen.

Ik gebruik ook graag superfoods in mijn eten (lees hier nog eens mijn artikel over chiazaad en gojibessen), deze maal maak ik gebruik van Superfruits en Cacao Nibs, uit het Raw & Organic Superfoods gamma van Biotona.
De Superfruits is een raw poeder van de allerbeste superbessen ter wereld, zoals açai, aardbei, blauwe bes, braambes, cranberry, framboos, goji, granaatappel, rode bes, vlierbes, zwarte bes, ... Je kan het gebruiken in smoothies of shakes, of gewoon aan water toevoegen. Ik heb het nu ook op de pannenkoeken gebruikt bij de topping, gezond maar geeft toch een iets zoetere smaak.
De Cacao Nibs zijn biologische cacaokernen, 100% puur en raw, zonder enige toevoegingen. Ideaal om wat gezonde chocolade toe te voegen aan je muesli, op fruitsalade, in pudding of door je cake. Ik gebruikte het hier als topping bij fruit op mijn pannenkoeken.

♦ Havermout pannenkoeken
Havermout is een bron van energie en dus ideaal om te eten bij het ontbijt. Het verteren ervan gaat langzamer dus je kan de hele voormiddag vooruit zonder honger.

Wat heb je nodig?
- 200 gram havermout
- 400 ml soyamelk (of amandelmelk)
- 2 eieren

Hoe ga je te werk?
Mix de havermout met de soyamelk tot een glad beslag. Voeg de eieren eraan toe en meng goed. Je kan eventueel nog een theelepel kaneel als je dat wenst, en je deeg is klaar. Olie op de pan en bakken maar.

Ik werkte de pannenkoeken af als eerste met honing gemengd met wat superfruits poeder, nadien ging ik ook voor rode vruchten (uit de diepvries, even laten ontdooien in de microgolf, dan heb je ook wat sap erbij om over je pannenkoek te doen) en een beetje cacao nibs!

♦ Bananen pannenkoeken
Ik had er al veel over gelezen, de gezondere pannenkoek, namelijk de bananen-versie. Simpel en snel, maar ik ben eigenlijk helemaal geen bananeneter, daarom dat ik het ervoor nooit eerder geprobeerd heb. Maar ik was nu toch bezig met mijn gezonde pannenkoeken, dus waarom niet.

Wat heb je nodig?
- 1 banaan
- 2 eieren
- 1 theelepel kaneel

Hoe ga je te werk?
Plet de banaan op een bord en kluts de eieren in een kommetje. Meng vervolgens beide onder elkaar en voeg de kaneel toe. En dat is het! Gewoon bakken in een pan (best niet al te grote pannenkoeken bakken).

Ik vond het niet zo heel lekker, doordat ik de bananensmaak toch nog heel aanwezig vond (maar had er geen kaneel bijgedaan, en blijkbaar maakt dat wel een verschil, dus ik ga het zeker nog eens proberen). Maar hier thuis viel ook deze best in de smaak.

Wat denken jullie van deze gezondere pannenkoeken? Heb je zelf al zoiets gemaakt?

16 opmerkingen:

 1. Ik ben er zelf zot van. Ik heb zelf een recept dat een combinatie is van jouw recepten. Want ben ook geen fan van die bananensmaak. Btw, als je de eitjes scheid en het eiwit opklopt, dan krijg je super luchtige pannenkoekjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker! Die bananenpannenkoekjes vallen bij ons heel goed in de smaak, bijna een zondagse traditie :) Met een vleugje kaneel smaakt het inderdaad wel beter. Ook handig als je een paar overrijpe bananen overhebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De bananenpannenkoekjes zijn hier geen succes, ik krijg ze ook niet zo mooi gebakken. Uw havermoutversie wil ik wel eens proberen, ze zien er ook zo lekker dik uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het wel met zo een vormpje gedaan dat je in u pan moet leggen :)

   Verwijderen
 4. Misschien een stomme vraag, maar die havermout...is die tot poedervorm gemixt eerst?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er wel heel erg lekker uit moet ik zeggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een gezonde(re) pannekoek, dat bestaat ofwat? Love it! Dit ga ik proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik moet er ook es mijn werk van maken... maar ben niet zo'n bakker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De havermoutpannekoeken zien er toch wat fijner uit dan die op basis van bananen. Het lijkt me ook een lekker recept en ben dol op havermout.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben wel fan van beide varianten, lekker afwisselen, maar ik maak van die bananenpannenkoekjes ook mijn eigen versie hoor :-)

  <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klinkt goed! Een gezond receptje kan nooit kwaad om in huis te hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

♥ Thanks for visiting my blog! Your comments make me happy ♥


Sprinkles on a cupcake, are like the cherry on a pie, the accessories on an outfit, the right make-up look, ... Welcome to my beauty, fashion & lifestyle blog. Petra X

Zoeken

Translate

Archives

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Instagram

Follow me on TikTok

Follow me on TikTok
PetraCupcake