Mogelijk gemaakt door Blogger.

Recept: Gezond tussendoortje - zadengebak


Vandaag heb ik een receptje voor jullie, een gezonde snack met heel wat zaden en noten, namelijk een lekker zadengebak. Ik vond het recept op de blog van Josefien, waar zij het op haar beurt maakte met een receptje van Pascale Naessens. Het is een heel gezond tussendoortje, met een heleboel essentiële voedingsstoffen, en bovendien is het ook supermakkelijk klaar te maken: alle ingrediënten in een kom, roeren en de oven in!

Wat heb je nodig? 
♦ 150 g haverzemelen
♦ 150 g gebroken lijnzaad
♦ 40 g chiazaad
♦ 40 g pompoenpitten
♦ 40 g zonnebloempitten
♦ 40 g gedroogde veenbessen
♦ 30 g gojibessen
♦ 40 g hazelnoten

Hoe ga je te werk?
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze ondereen. Voeg water toe (max. 250 ml, wat ik er volledig aan heb toegevoegd) en roer alles goed door elkaar zodat je een stevige massa krijgt.
Doe het vervolgens in een bakvorm en alles goed aanduwen (je kan er eerst bakpapier inleggen, maar ik had dat niet in huis en heb mijn bakvorm ingespoten met een bakspray en dat werkte perfect, het gebak kwam heel makkelijk los). 

Zet je gevulde bakvorm in een voorverwarmde oven van 180° en laat het ongeveer een uur bakken. Laat het nadien goed afkoelen zodat het gebak stevig wordt en niet gaat brokkelen. Eens volledig afgekoeld deed ik het gebak in grote stukken in een afgesloten doos, zodat je het makkelijk kan bewaren, want het is best veel en vult heel goed.

Ik vind het echt heel lekker, maar ik ben ook dol op noten, zaden en bessen. Door de haverzemelen, het lijnzaad en het chiazaad krijgt het gebak voldoende binding, maar verder kan je best gaan variëren wat je er allemaal in doet. (Josefien liet in haar recept ook weten dat als je het volledig glutenvrij wilt, je de haverzemelen ook kan gaan vervangen door teffmeel, misschien handig om weten).

Smakelijk!
Wat denken jullie van dit recept? Gaan jullie dit eens uitproberen?