Mogelijk gemaakt door Blogger.

Superfood: Chiazaad & Gojibessen


Oké, ik weet het, enkele dagen geleden schreef ik hier nog uitgebreid over alle soorten snoepjes en chocolade, maar wie me volgt op instagram, heeft misschien al gezien dat ik toch ook hier en daar probeer om wat gezonde maaltijden en snacks te gaan toevoegen aan mijn dagelijkse (hm, niet elke dag misschien) eetpatroon.
Ik was al langer benieuwd naar chiazaad en gojibessen, die je in de categorie superfoods mag steken, maar die waren enkel verkrijgbaar bij oa. natuurwinkels, en daar passeer ik nu niet echt zo heel vaak. Toen ik hoorde dat ze ook bij kruidvat verkrijgbaar zijn, moest ik ze direct gaan uitproberen.
Vandaag wat meer info over deze twee, en enkele voorbeeldjes waar ik ze zoal in gebruik.Chiazaad
Hoewel ik dacht dat ik meer voor de gojibessen ging zijn, moet ik zeggen dat het chiazaad toch mijn favoriet van de twee is.
Wat is het nu precies dat chiazaad, en waar is het eigenlijk goed voor? Hoeveel mag je ervan eten en hoe eet je het precies? Ik ging op onderzoek en probeer een klein beetje uitleg te geven!

Chia zaadjes zijn afkomstig van een plant uit Midden-Amerika, zijn grijszwart van kleur en zijn redelijk smaakloos. Ze bestaan voor 20% uit gezonde onverzadigde vetzuren en zijn voor zover gekend de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten, mineralen en vitaminen en bestaan ze voor 40% uit vezels. Daarbij zorgen ze ook voor een voller gevoel.

Je gebruikt best slechts twee theelepels per dag chiazaad, je kan ze zo bij je voeding doen, maar beter is ze even te laten weken, dan worden ze gel-achtig en neemt je lichaam de voedingsstoffen makkelijker op.
Je kan ze gaan toevoegen aan havermout, smoothies, yoghurt, fruitsalades, rauwkost, enz. Ze hebben niet echt veel smaak, dus je kan ze eigenlijk met alles gaan combineren.
Ik gebruik het vooral bij het ontbijt/tussendoortje in combinatie met Griekse yoghurt en fruit, eventueel met muesli, maar ook in salades of bij groenten zijn ze heel lekker.
Griekse yoghurt, Chiazaad en blauwe bessen (mijn favoriete fruit, en ook een superfood)

Chiazaad in een koude salade met witloof, komkommer, erwtjes en mais die de bf klaarmaakte - 
gebakken chiazaad met gebakken stukjes courgette in olijfolie, afgewerkt met basilicum.

Gisteren ging ik ook voor chiazaad-pudding, gemaakt met soya-melk (je kan ook gewone melk gebruiken, of amandelmelk), honing en de zaadjes, de hele nacht de ijskast in, en 's morgens heb je een heerlijke pudding doordat de zaadjes gaan uitzetten, die je dan combineert met vers fruit. Ik heb nog een beetje Griekse yoghurt toegevoegd, omdat het toch nog iets te lopend was (ik gebruikte ongeveer 250ml melk, een grote soeplepel chiazaad en een soeplepel honing).

Gojibessen
De goji bes is een oranje, rode vrucht afkomstig uit Azië. Ze hebben een heel hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze bevatten oa. vitamine C, A, B1, B2 maar ook ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren.
Daarnaast zorgen ze voor meer energie en een goed humeur (in China worden ze ook happy berries genoemd)!
Ze worden voornamelijk gedroogd verkocht, omdat ze ook gedroogd bijna al hun voedingswaarden behouden en daardoor langer houdbaar zijn.

Ik eet heel graag rode vruchten, dus ik dacht dat ik deze heel lekker zou vinden, maar eerlijk, ik moet toch altijd een beetje wennen aan de smaak. Je kan een handvol toevoegen aan je ontbijt met muesli of yoghurt en fruit, bij een smoothie of zelf ook bij een salade. Je kan ze gedroogd toevoegen of ze even laten weken in water. Ik eet ze het liefste een beetje geweekt in water en dan voeg ik ze toe aan mijn ontbijt met yoghurt en vers fruit.
Griekse yoghurt met gojibessen, chiazaad, blauwe bessen, mango en pruim.

Volgende keer ga ik ook voor goji-muffins, enkele geweekte bessen aan het cake-beslag toevoegen, lijkt me heerlijk!
Je kan ook kiezen om gojibessen-thee te gaan maken. Gewoon heet water bij een handvol bessen gieten, eventueel een zakje thee met smaak naar keuze toevoegen, ik ging gewoon voor een koffielepel honing en wat zoetstof.

Wat denken jullie van deze twee superfoods? Eten jullie dit ook, of ben je er benieuwd naar?
Oh, en lekkere receptjes van hoe jij deze graag combineert, mag je altijd laten weten bij de reacties!

Chiazaad en gojibessen zijn verkrijgbaar oa. in natuurwinkels zoals essenza, maar nu dus ook te vinden in kruidvat (als ook hennepzaad, tarwegras, kokosvezels en lijnzaadolie).